Wykonanie
Dziś zapraszam na
sałatkę na ciepło, która doskonale sprawdzi się w roli obiadu. Sałatek z
ziemniakami na blogu znajdziecie już wiele, ale ostatnio właśnie takie sałatki na ciepło smakują mi najbardziej. Gdy wracam późno do domu to mam ochotę na coś treściwego, ale jednocześnie nie zapychającego. I wówczas sałatki przychodzą z pomocą :-)W tej
sałatce sprawdzi się każdy Wasz ulubiony rodzaj kruchej, chrupiącej
sałaty. Mieszanka,
rukola,
roszponka, czy też rzymska - co lubicie użyjcie. Jeśli chcecie to możecie ją wzmocnić również
mięsem.
Wędlina,
boczek czy
kurczak - doskonale sprawdzą się w roli treściwego wypełniacza. Oczywiście wiosną użyjcie
młodych ziemniaków, to z pewnością będzie nieziemskie danie :-)

Składniki (2 porcje):50 ml gorącego
warzywnego bulionu1 łyżka gęstej
śmietany1-2 łyżki
octu z
białego wina1 łyżeczka
brązowego cukrupół łyżeczki
musztardy1 łyżka
oleju rzepakowego1 mała
cebula4 garści mieszanki
sałat (po około 2 na porcję)1/2 kwaśnego soczystego
jabłka, bez pestekdwa średniej wielkości
ziemniaki3 łyżki sklarowanego
masła (można zastąpić
olejem)
słodka papryka w proszku4 kromki
chlebasól, świeżo zmielony
pieprz - do smaku

1. W większej misce wymieszać
bulion,
śmietanę,
ocet,
cukier,
musztardę, 1 łyżkę
oleju rzepakowego oraz drobno posiekaną
cebulę. Wszystko powinno się dobrze połączyć.2.
Jabłko przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w plasterki. Obrać
ziemniaki i pokroić w kostkę 1,5cm. Rozgrzać patelnię ze sklarowanym
masłem, smażyć
ziemniaki aż będą zrumienione z każdej strony.3. W międzyczasie na suchej patelni grillowej opiec kromki
chleba.
Ziemniaki przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Doprawić
solą oraz
słodką papryką w proszku.4.
Sałatę wymieszać z dressingiem i przełożyć na dwa talerze, odsączając odrobinę z nadmiaru sosu. Na górę rozdzielić po połowie
jabłka i
ziemniaków. Skropić wszystko odrobiną pozostałego dressingu i doprawić świeżo zmielonym
pieprzem. Podawać z grzankami.Smacznego :-)Inspiracja: Bauernmarkt&Biokiste