ßßß Cookit - przepis na Sałatka z ziemniakami i jabłkiem

Sałatka z ziemniakami i jabłkiem

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na sałatkę na ciepło, która doskonale sprawdzi się w roli obiadu. Sałatek z ziemniakami na blogu znajdziecie już wiele, ale ostatnio właśnie takie sałatki na ciepło smakują mi najbardziej. Gdy wracam późno do domu to mam ochotę na coś treściwego, ale jednocześnie nie zapychającego. I wówczas sałatki przychodzą z pomocą :-)
W tej sałatce sprawdzi się każdy Wasz ulubiony rodzaj kruchej, chrupiącej sałaty. Mieszanka, rukola, roszponka, czy też rzymska - co lubicie użyjcie. Jeśli chcecie to możecie ją wzmocnić również mięsem. Wędlina, boczek czy kurczak - doskonale sprawdzą się w roli treściwego wypełniacza. Oczywiście wiosną użyjcie młodych ziemniaków, to z pewnością będzie nieziemskie danie :-)
Składniki (2 porcje):
50 ml gorącego warzywnego bulionu
1 łyżka gęstej śmietany
1-2 łyżki octu z białego wina
1 łyżeczka brązowego cukru
pół łyżeczki musztardy
1 łyżka oleju rzepakowego
1 mała cebula
4 garści mieszanki sałat (po około 2 na porcję)
1/2 kwaśnego soczystego jabłka, bez pestek
dwa średniej wielkości ziemniaki
3 łyżki sklarowanego masła (można zastąpić olejem)
słodka papryka w proszku
4 kromki chleba
sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku
1. W większej misce wymieszać bulion, śmietanę, ocet, cukier, musztardę, 1 łyżkę oleju rzepakowego oraz drobno posiekaną cebulę. Wszystko powinno się dobrze połączyć.
2. Jabłko przekroić wzdłuż, a następnie pokroić w plasterki. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę 1,5cm. Rozgrzać patelnię ze sklarowanym masłem, smażyć ziemniaki aż będą zrumienione z każdej strony.
3. W międzyczasie na suchej patelni grillowej opiec kromki chleba. Ziemniaki przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Doprawić solą oraz słodką papryką w proszku.
4. Sałatę wymieszać z dressingiem i przełożyć na dwa talerze, odsączając odrobinę z nadmiaru sosu. Na górę rozdzielić po połowie jabłka i ziemniaków. Skropić wszystko odrobiną pozostałego dressingu i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z grzankami.
Smacznego :-)
Inspiracja: Bauernmarkt&Biokiste
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2015/01/salatka-z-ziemniakami-i-jablkiem.html