ßßß
Składniki:300 g wątróbki wieprzowej2 cebulki ze szczypiorkiem (dymka, spring onion)sok i starta skórka z ½ połówki pomarańczy200 g grzybów (np. pieczarki brązowe, shitake)150 g makaronu soba (makaron z mąki gryczanej)½ łyżeczki startego świeżego imbiru4 łyżki słodkiego sosu sojowego (ketjap manis)2 łyżeczki przyprawy 5 smaków½ papryki pomarańczowej (lub innego koloru)1 ząbek czosnku1 czerwona papryczka chili, świeża200 g cukinii100 g świeżych kiełków fasoli mung70 g pędów bambusaodrobina mąki do oprószenia wątróbki
Zaczynamy od przygotowania marynaty.Do miseczki dać i dokładnie ze sobą wymieszać: sok i skórkę pomarańczową, imbir, 2 łyżki słodkiego sosu sojowego i łyżeczkę przyprawy 5 smaków, przeciśnięty czosnek oraz posiekaną papryczkę chili. Wątróbkę pokroić w podłużne kawałki i dodać do marynaty. Całość odstawić na 30 minut.Makaron ugotować we wrzącej wodzie wg przepisu na opakowaniu (ok. 5 minut), aż będzie al dente . Przelać zimną wodą i przykryć.Grzyby i spring onion pokroić w plasterki, a cukinię, paprykę i pędy bambusa w paski. W woku rozgrzać olej ryżowy. Najpierw dodać pędy bambusa, paprykę, cukinię i kiełki fasoli mung - smażyć około 5 minut ciągle mieszając. Następnie dodać grzyby i spring onion, chwilę przesmażyć, doprawić łyżeczką przyprawy 5 smaków oraz podlać 3 łyżkami marynaty. Całość smażyć kolejne 3 minuty.W tym czasie wyciągnąć wątróbkę z marynaty i osuszyć ją papierowym ręcznikiem, a następnie oprószyć delikatnie mąką. Warzywa zgarnąć na jedną połowę woka, a na drugiej podsmażyć z każdej strony kawałki wątróbki. Potem wymieszać całość, dodać resztę marynaty i pozostałą część sosu sojowego. Ciągle mieszając, smażyć kolejne 3 minuty (w tym czasie wątróbka powinna być już gotowa). Dodać makaron, wymieszać i nakładać na talerze.Smacznego :-)