ßßß
Składniki (4 porcje):1,2 l bulionu drobiowego (najlepiej domowego rosołu)8 średnich ząbków czosnku1 cebula2 średnie ziemniaki50 g wędzonki (boczek, szynka lub kiełbasa - wędzone)1 łyżka masła1 łyżeczka majerankusól, pieprz - do smakugrzanki, ser żółty (120 g) - do podaniaopcjonalnie szczypta mielonego kminkuCebulę i wędzonkę pokroić w drobną kostkę (ja dodałem kiełbasę czosnkową, żeby mi się smaki nie mieszały). Podsmażyć na maśle, aż cebula się zeszkli. Zalać bulionem, dodać przeciśnięty przez praskę (lub starty) czosnek i zagotować. Jeśli chcemy, aby zupa miała walory lecznicze to w tym momencie dodajemy 2/3 czosnku, a resztę tuż przed podaniem - trochę więcej witaminek zostanie zachowanych.Gdy bulion zawrze, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i majerankiem (ewentualnie kminkiem).Grzanki i ser żółty (pokrojony w drobną kostkę) umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą. Nie powinno się sera trzeć, bo zlepi ziemniaki z grzankami i będziemy mieli na talerzu serowy placek. W wersji bez ziemniaków nie ma to już większego znaczenia.Czesi używają sera Eidam . Nie jest on identyczny jak nasz edamski, jest bardziej "gumiaty". Używany jest przede wszystkim do smażenia w panierce. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć bardziej aromatycznych serów - cheddar, gruyère. W wersji hardcore do talerza z zupą dodawane jest jeszcze roztrzepane, surowe jajko.Łakomczuchom smacznego, a chorym na zdrowie :-)Lubisz zupy??? Na pewno nie zawiodą Cię moje propozycje:Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z pomidorów i fasoliAndaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnikMulligatawny z kurczaka - odrobina Indii w EuropieGulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecieAnatolijska zupa z kurczaka - Turcja na naszym stoleKokosowa zupa z czerwonej soczewicyZelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku