ßßß
Składniki:sos pomidorowy2 puszki krojonych pomidorów300 g mielonej wołowiny1 mała cebula2 ząbki czosnkubazylia, tymianek, pieprzsólsos beszamelowy3 łyżki masła3 łyżki mąki650 ml mlekasól, pieprz biały, szczypta gałki muszkatołowejponadto20 dkg sera edamskiegokulka mozarelli250 g makaronu lasagneoliwa do smażenia
Sposób wykonania:Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek.Wrzucić wołowinę. Smażyć około 10 minut. Dodać pomidory i przyprawy, sól i odrobinę cukru. Dusić około 30 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje.Ser zetrzeć na tarce a mozarellę pokroić w plastry.Przygotować beszamel. Masło roztopić w garnuszku z grubym dnem. Wsypać mąkę. Dobrze wymieszać i smażyć około 1 minuty. Odstawić z ognia i dolać część mleka. Wymieszać, by nie powstały grudki. Postawić z powrotem na ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje. Czynność powtórzyć z pozostałym mlekiem. Dodać sól, pieprz biały i gałkę muszkatołową.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wylać cienką warstwę sosu beszamelowego. Na niej układać płaty makaronu. Wszystkie szczeliny wypełniać połamanym makaronem. Wylać część sosu pomidorowego, posypać częścią startego sera i plastrami mozarelli. Polać beszamelem. Układać warstwy, aż do skończenia sosów.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut w temp. 180C.Smacznego :)