ßßß
Składniki :4 jajka250 g masła ( można zastąpić margaryną )125 ml mleka2 szklanki mąki pszennej2 łyżki kakao1 szklanka cukru ( dla mnie wystarczająca ilość to 3/4 szklanki )2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier wanilinowyponadto:3-4 gruszki ( użyłam odmiany Konferencja )6 łyżek posiekanych orzechów włoskich3 łyżki suszonej żurawiny2 łyżki płynnego miodu1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:W garnku rozpuścić masło, cukier, cukier wanilinowy. Wlać mleko i dodać kakao. Podgrzewając mieszać składniki do ich połączenia. Odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonej masy wbijać po 1 jajku. Cały czas miksując połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodać połowę orzechów i żurawiny.Do drugiej połowy bakalii dodać miód, cynamon i wymieszać. Gruszki obrać, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych ( świetnie nadaje się do tego łyżka do lodów ) Zagłębienia w owocach nadziać orzechowym farszem.Ciasto wlać do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy na tartę. Na wierzch wyłożyć nadziane gruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175C 40-45 minut. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, nakryć go folią aluminiową.Można podać z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych.Smacznego :)