Wykonanie
To ciasto bardzo mnie zaskoczyło.Niezwykle proste w przygotowaniu,rodzaj murzynka, a dodatki sprawiły, ze smakuje wykwintnie.Bardzo aromatyczne, mięsiste, trochę jesienne.A jak traficie na kawałek z
gruszką i miodowymi
orzechami,poczujecie się jak w niebie...

Składniki :4
jajka250 g
masła ( można zastąpić
margaryną )125 ml
mleka2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
kakao1 szklanka
cukru ( dla mnie wystarczająca ilość to 3/4 szklanki )2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier wanilinowyponadto:3-4
gruszki ( użyłam odmiany Konferencja )6 łyżek posiekanych
orzechów włoskich3 łyżki
suszonej żurawiny2 łyżki płynnego
miodu1/2 łyżeczki
cynamonu

Sposób wykonania:W garnku rozpuścić
masło,
cukier,
cukier wanilinowy. Wlać
mleko i dodać
kakao. Podgrzewając mieszać składniki do ich połączenia. Odstawić do przestygnięcia. Do schłodzonej masy wbijać po 1
jajku. Cały czas miksując połączyć z przesianą
mąką i
proszkiem do pieczenia. Do ciasta dodać połowę
orzechów i
żurawiny.Do drugiej połowy
bakalii dodać
miód,
cynamon i wymieszać.
Gruszki obrać, przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych ( świetnie nadaje się do tego łyżka do
lodów ) Zagłębienia w owocach nadziać
orzechowym farszem.Ciasto wlać do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub do formy na tartę. Na wierzch wyłożyć nadziane
gruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 175C 40-45 minut. Gdyby wierzch ciasta bardzo się rumienił, nakryć go folią aluminiową.Można podać z kleksem
bitej śmietany lub gałką
lodów waniliowych.Smacznego :)