Wykonanie

składniki :100 g
orzechów włoskichgruszki przyrządzone wg tego przepisu200 g miękkiego
masła lub
margaryny (w temp. pokojowej)100 g
cukru1 opakowanie
cukru wanilinowego250 g
mąki2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżeczki
kakao3 łyżki
mleka3
jajkapłatki migdałowe (opcjonalnie)
cukier puder do posypania
Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, następnie posiekać nożem lub rozdrobnić palcami.
Masło utrzeć z
cukrem i
cukrem wanilinowym. W osobnym naczyniu rozkłócić
jajka widelcem i powoli, ciągle ucierając, dodawać je do tłuszczu.
Mąkę przesiać, wymieszać z
orzechami,
proszkiem do pieczenia i
kakao. Dodawać mieszankę na przemian z
mlekiem do masy jajecznej.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli chcemy ozdobić boki
płatkami migdałowymi, to należy wysmarować boki tortownicy
masłem, a następnie wykleić
płatkami. Włożyć łyżką trochę ciasta na dno formy, rozprowadzić, ustawić na tym
gruszki. Włożyć pozostałe ciasto, unosząc przy tym poszczególne
gruszki, tak, by ciasto dostało się także
między nie. Można spróbować włożyć całe ciasto do formy i wciskać w nie
gruszki [nie próbowałem tego sposobu, więc nie gwarantuję sukcesu, ale kto wie ;)].

Piec ok. 90 min. w 180 o C [sic! niestety, piecze się bardzo długo!]. Sprawdzać patyczkiem, czy jest upieczone, szczególnie na środku. W drugiej połowie pieczenia można wyłączyć górną grzałkę, aby nie przypalić za mocno ciasta.Gdy ciasto wystygnie, posypać
cukrem pudrem.