Wykonanie
W ubiegłym roku, w okresie przedświątecznymwypatrzyłam sobie ciasto o nazwie "Makowa panienka".Zapisałam w zakładce "do wypróbowania" i czekałam rok, aż znów nadejdzie
pora maku.Niedawno dokładnie przeczytałam składniki i dopiero zorientowałam się,że ciasto
makowo-
kokosowe przełożone jest masą
cytrynową.Niestety, poza mną takiej "panienki" nikt z moich domowników by nie ruszył, dlatego postanowiłam zamienić masę na budyniową z
wiśniówką,a chcąc zachować słodko-kwaśny charakter ciasta dołożyłam do niego
wiśniową frużelinę i polewę z dodatkiem
soku z cytryny - tak powstała panienka wiśniowa :)

Składniki: ( na blachę o wymiarach 20 x 32 cm )ciasto150 g suchego
maku100 g
wiórków kokosowych100 g drobnego
cukru100 g mielonych
migdałów bez skórki ( można kupić już mielone )8
białek4
żółtka ( pozostałe zużyjemy do masy )masa4
żółtka2 szklanki
mleka1
budyń waniliowy ( bez
cukru )2 łyżki
mąki1/2 szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
wiśniówki250 g miękkiego
masłaponadto:do posmarowania 450 g frużeliny wiśniowej ( można zastąpić
konfiturą wiśniową dobrej jakości z odrobina
soku z cytryny )składniki frużeliny450 g
wiśni mrożonych4 łyżki
cukru2 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2,5 łyżeczki
żelatyny
Sposób wykonania:Ciasto :
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać
cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a
cukier dobrze rozbity, kolejno dodawać
żółtka. Wsypać
mak,
wiórki kokosowe,
migdały i delikatnie wymieszać szpatułką.Ciasto nie zawiera
mąki ani
proszku do pieczenia, dlatego zwróćcie szczególną uwagę, by dobrze ubić
jajka.Dwie blachy o jednakowych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół i przełożyć do foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec jednocześnie w temp. 170 C przez 20 minut . Upieczone ciasta wystudzić.Masa :
Żółtka,
cukier,
budyń i
mąkę zmiksować ze szklanką
mleka. Pozostałe
mleko zagotować. Na gotujące wlać przygotowaną mieszaninę i doprowadzić do wrzenia. Chwilę pogotować. Odstawić z ognia, przykryć i wystudzić.Miękkie
masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodawać po 1 łyżce budyniu. Ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodać
sok z cytryny i
alkohol. WymieszaćFrużelina :
Owoce umieścić w rondelku, zasypać
cukrem i rozmrozić. Następnie dodać
sok z cytryny i podgrzewać.
Mąkę wymieszać z 2 łyżkami
wody i wlać do
wiśni. Zagotować i odstawić z palnika.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach
wody. Wlać do gorących
owoców i dobrze wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.Na pierwszym cieście rozsmarować frużelinę. Wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować. Przykryć drugim plackiem. Lekko przycisnąć.Wstawić do lodówki, na ok. godzinę. Wyjąć ciasto i dowolnie udekorować. Ja zrobiłam polewę z
białej czekolady, kremówki i
żelatyny rozpuszczonej w
soku z cytryny, ale równie dobrze będzie pasowała ciemna polewa labo
lukier.Polewa z
żelatyną:100 g
białej czekolady200 g
śmietanki 30%1 czubata łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w 50 ml
wody ( u mnie 25 ml
wody, 25 ml
soku z cytryny )
Żelatynę zalać mieszanką
wody i soku. Odstawić do napęcznienia.
Czekoladę i
śmietankę rozpuścić w kąpieli
wodnej.
Żelatynę podgrzać i zamieszać, by się dobrze rozpuściła. Wlać do gorącej
czekolady. Energicznie wymieszać. Odstawić, by polewa zgęstniała.Smacznego :)Źródło inspiracji Tu