Wykonanie
Składniki:Ciasto: 6
białek, ½ szklanki
cukru, 1 łyżka
mąki ziemniaczanej, 1szklanka
wiórków kokosowych, 1 szklanka
maku.Masa: 6
żółtek, 2 budynie
waniliowe, ½ l
mleka, kostka
masła, 5 dag
cukruPolewa: tabliczka
czekolady (ja wzięłam gorzką),
mleko.
BiszkoptyPrzygotowanie:Ciasto: Ubić 6
białek na sztywno i dodać wiórki,
mak i
mąkę. Wymieszać, wyłozyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 min w temperaturze 170st. (duża tortownica albo blaszka płaska) Ostudzić ciasto.Masa: Zagotować
mleko i dodać budynie rozrobione w małej ilości
mleka +
żółtka i zagotować. Wystudzić.
Masło utrzeć z
cukrem i dodać zimny
budyń i miksować do jednolitej masy. Wyłożyć na ciasto.
Biszkopty okrągłe namaczać np. w jakimś
likierze albo
kawie, (ja namaczałam w
mleku) i układać na
masie. Polać wszystko masą
czekoladową zrobioną z rozpuszczonej w kąpieli
wodnej czekoladzie rozrzedzonej
mlekiem. Na wierzchu każdego
biszkopta ułozyć 1
rodzynkę i włożyć do lodówki.Z podanych składników wychodzi duża płaska blacha 28 porcji.
Właśnie z przerażeniem wyliczylam że jedna porcja ma ok. 220kcal.