ßßß
200 g maku100 g wiórków kokosowych100 g mielonych migdałów100 g cukru8 białek4 żółtkaKrem3 budynie waniliowe400 ml mleka UHT150 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)skórka otarta z 2 cytryn200 g cukru4 żółtka200 g miękkiego masłaPolewatabliczka białej czekolady50 ml kremu cytrynowego, który przyrządzimyłyżeczka skórki z cytrynyPrzygotowanie:Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta, a cukier rozpuści się. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Mak łączymy z kokosem oraz migdałami, dodajemy do piany jajecznej i wszystko delikatnie mieszamy.Dwie foremki o wymiarach 22x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut , uważając, aby ciasta nie przesuszyć.Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem.Mleko łączymy z sokiem z cytryny. Odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.Miękkie masło miksujemy na białą, puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. odkładamy 50 ml kremuKrem rozsmarowujemy na placku i przykrywamy go drugim ciastem.Przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy do niej krem i skórkę cytrynową. Następnie wszystko mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta.Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła (co najmniej 3-4 godziny).Smacznego :)