Wykonanie
Ciasto mocno zainspirowane z blogu Gotowanie Cieszy . Smak jest wyśmienity słodki, a zarazem fajnie
cytrynowy.Składniki:Ciasto

200 g
maku100 g
wiórków kokosowych100 g mielonych
migdałów100 g
cukru8
białek4
żółtkaKrem3 budynie
waniliowe400 ml
mleka UHT150 ml
soku cytrynowego (ze świeżych
cytryn)skórka otarta z 2
cytryn200 g
cukru4
żółtka200 g miękkiego
masłaPolewatabliczka
białej czekolady50 ml kremu
cytrynowego, który przyrządzimyłyżeczka
skórki z cytrynyPrzygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy powoli
cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta, a
cukier rozpuści się. Następnie dodajemy po jednym
żółtku i dalej miksujemy.
Mak łączymy z
kokosem oraz
migdałami, dodajemy do piany jajecznej i wszystko delikatnie mieszamy.Dwie foremki o wymiarach 22x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut , uważając, aby ciasta nie przesuszyć.Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem.
Mleko łączymy z
sokiem z cytryny. Odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z
cukrem. Z odlanym
mlekiem mieszamy budynie i
żółtka. Wlewamy na gotujące się
mleko i przygotowujemy
budyń intensywnie mieszając, by nie powstały grudki.
Budyń odstawiamy do wystygnięcia.Miękkie
masło miksujemy na białą, puszystą masę. Do
masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. odkładamy 50 ml kremuKrem rozsmarowujemy na placku i przykrywamy go drugim
ciastem.Przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej, a następnie dodajemy do niej krem i
skórkę cytrynową. Następnie wszystko mieszamy i wylewamy na wierzch ciasta.Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła (co najmniej 3-4 godziny).Smacznego :)