Wykonanie
HomeSŁODKOŚCIwiśniowa panienka

Polecam przepis na ciasto
wisniowa panienka ..korzystałam z przepisu z zjemto.blox.plProduktyciasto150 g suchego
maku100 g
wiórków kokosowych100 g drobnego
cukru100 g mielonych
migdałów bez skórki ( można kupić już mielone )8
białek4
żółtka + 4 do kremukrem:4
żółtka2 szklanki
mleka1
budyń waniliowy ( bez
cukru )2 łyżki
mąki1/2 szklanki
cukru1 łyżka
soku z cytryny2 łyżki
wiśniówki250 g
masła miekkiego dobrej jakościdodatkowo:450 g frużeliny wiśniowej do posmarowania( można zastąpić
konfiturą wiśniową dobrej jakości z odrobina
soku z cytryny )składniki na frużelinę450 g
wiśni mrożonych4 łyżki
cukru2 łyżki
soku z cytryny2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej2,5 łyżeczki
żelatynySposób wykonania:Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
cukier. następnie dadajemy po jednym żółtkucały czas mieszając. Wsypujemy
mak,
wiórki kokosowe,
migdały i delikatnie mieszamy szpatułką.Dwie blachy o jednakowych wymiarach lub jedną dużą blachę ja tak zrobiłam bo nie mam dwóch wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielamy na pół i przekładamy do foremek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy jednocześnie w temp. 170 C przez 20 minut.Masa:
Żółtka,
cukier,
budyń i
mąkę miksujemy ze szklanką
mleka. Pozostałe
mleko zagotowujemy na które wlewamy przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy, przykrywamy ,odstawiamy do wystudzenia…Miękkie
masło ucieramy na puch,dodajemy po 1 łyżce budyniu. Ucieramy do uzyskania gładkiego kremu. Na koniec dodajemy
sok z cytryny i
alkohol.wszystkie składniki łączymy..Frużelina:
Owoce umieszczamy w rondelku, zasypujemy
cukrem i rozmrażamy, dodajemy
sok z cytryny i podgrzewamy.
Mąkę mieszamy z 2 łyżkami
wody i wlewamy do
wiśni. Zagotowujemy i odstawiamy z palnika.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach
wody. Wlewamy do gorących
owoców i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia.Ja ciasto przekroiłam na pół.. Na pierwszym cieście rozsmarowujemy frużelinę. Wyładamy masę i równomiernie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim plackiem. Lekko przyciskamy.Wstawiamy do lodówki, na ok. godzinę. Wyjmujemy ciasto i dowolnie dekorujemy. Można zrobić polewę z
białej czekolady, kremówki i
żelatyny rozpuszczonej w
soku z cytryny, ale równie dobrze będzie pasowała ciemna polewa albo
lukier.Polewa z
żelatyną100 g
białej czekolady200 g
śmietanki 30%1 czubata łyżeczka
żelatyny rozpuszczona w 50 ml
wody ( u mnie 25 ml
wody, 25 ml
soku z cytryny )
Żelatynę zalewamy mieszanką
wody i soku. Odstawiamy do napęcznienia.
Czekoladę i
śmietankę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Żelatynę podgrzewamy i zmieszamy, by się dobrze rozpuściła. Wlewamy do gorącej
czekolady. Energicznie mieszamy. Odstawiamy, by polewa zgęstniała.Powiązany przepis:
schab w galareciegołąbki z
kaszą gryczanąWspółpracaO bloguWitam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.Krzysztof Milewski, Administrator

Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisówZakaz kopiowania zdjęć z naszego bloguNajnowsze wpisyflaki wołowetort walentynkowyzapiekanka z
brokułami i
kurczakiemAKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWEBEZ KATEGORIIDANIA DIETETYCZNEDANIA GŁÓWNEDANIA
MIĘSNEDANIA REGIONALNEDANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNEDANIA Z
KARKÓWKIKREMY
NAPOJE / KOKTAJLEPRZYSTAWKI
RYBY /
OWOCE MORZASAŁATKI / SURÓWKISŁODKOŚCISOSYZUPYStrony
CIASTECZKADOBRE RADYKONTAKTPRZELICZNIK KULINARNYSAVOIR-VIVRE PRZY
STOLEWspółpracaPopularne przepisychałwowiec bez pieczenia
karkówka pieczona w piekarnikuMetaZaloguj sięKanał RSS z wpisamiKanał RSS z komentarzamiWordPress.orgPolecamy
