Wykonanie
Nie wyobrażam sobie świąt bez pachnących domowych
wędlin.Pasztet,
karkówka,
boczek,
szynka... z domowej roboty
ćwikłą czy
ostrym chrzanem, to dopiero jedzonko :)Przepis, który dziś proponuję, jest o tyle ciekawy,że
mięso pieczone jest w
piwie.Dzięki temu
boczek jest bardziej aromatyczny,kruchy i czuć w nim ciekawy, powiedziałabym karmelowy smak.

Składniki:ok. 2 kg
boczku ze skórą2 łyżeczki czarnego mielonego
pieprzupo 1 łyżce posikanego świeżego
rozmaryny,
tymianku i suszonego
majeranku1 łyżka
papryki ostrej4 duże ząbki
czosnku2 łyżki
soli gruboziarnistej
olej1 szklanka
piwa
Sposób wykonania:W naczyniu wymieszać
pieprz,
zioła,
sól,
paprykę, posiekany
czosnek i 3 łyżki
oleju. Powstałą mieszanką natrzeć
mięso omijając skórę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 7 godzin.
Boczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, tak, by skóra znajdowała się na dole, polać 2 łyżkami
oleju, podlać
piwem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 230 C przez 10 minut. Następnie przykryć, zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze przez 2 godziny. Po tym czasie podnieść temp. do 230 C, zdjąć przykrycie i piec jeszcze 10 minut.
Boczek dobrze wystudzić. Podawać pokrojony w cienkie plasterki z pikantnymi dodatkami.Smacznego :)