ßßß Cookit - przepis na Boczek pieczony w piwie

Boczek pieczony w piwie

nazwa

Wykonanie

Nie wyobrażam sobie świąt bez pachnących domowych wędlin.
Pasztet, karkówka, boczek, szynka... z domowej roboty ćwikłą czy ostrym chrzanem, to dopiero jedzonko :)
Przepis, który dziś proponuję, jest o tyle ciekawy,
że mięso pieczone jest w piwie.
Dzięki temu boczek jest bardziej aromatyczny,
kruchy i czuć w nim ciekawy, powiedziałabym karmelowy smak.
Składniki:
ok. 2 kg boczku ze skórą
2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
po 1 łyżce posikanego świeżego rozmaryny, tymianku i suszonego majeranku
1 łyżka papryki ostrej
4 duże ząbki czosnku
2 łyżki soli gruboziarnistej
olej
1 szklanka piwa
Sposób wykonania:
W naczyniu wymieszać pieprz, zioła, sól, paprykę, posiekany czosnek i 3 łyżki oleju. Powstałą mieszanką natrzeć mięso omijając skórę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 7 godzin.
Boczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, tak, by skóra znajdowała się na dole, polać 2 łyżkami oleju, podlać piwem. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 230 C przez 10 minut. Następnie przykryć, zmniejszyć temperaturę do 160 C i piec jeszcze przez 2 godziny. Po tym czasie podnieść temp. do 230 C, zdjąć przykrycie i piec jeszcze 10 minut.
Boczek dobrze wystudzić. Podawać pokrojony w cienkie plasterki z pikantnymi dodatkami.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/12/Boczek-pieczony-w-piwie.html