Wykonanie
Danie nie tylko na świąteczny stół a również na niedzielny obiad.
Śliwki idealnie współgrają z
mięsem. Dzięki przygotowaniu potrawy w rękawie do pieczenia powstanie aromatyczna baza pod sos. Bardzo dobrze smakuje na ciepło podawany z
ziemniakami lub kopytkami ale również na zimno w postaci
wędliny na kanapkę. Jeżeli mamy czas możemy nafaszerować
mięso śliwkami i zamarynować oraz odstawić na 1 dzień i dopiero po tym czasie upiec. Ja tak robię przed świętami, kiedy część dań staram się przygotować wcześniej.

Składniki:- 1 kg
schabu wieprzowego bez kości- 20 dkg suszonych
śliwek- 3 łyżki
oleju-
sól,
pieprz-
majeranek,
tymianek,
estragon, mielona
papryka ostra,
rozmaryn- 3 ząbki
czosnkuPrzygotowanie:W schabie wyciąć kieszeń. Wsypać do niej łyżeczkę
soli i rozprowadzić. Kieszeń wypełnić
śliwkami suszonymi. Z
oleju i przypraw zrobić marynatę. Przełożyć
schab do rękawa do pieczenia i wlać marynatę. Zapiąć rękaw i rozprowadzić marynatę po całej powierzchni
mięsa. Odstawić na kilka godzin lub więcej do lodówki. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni (pierwsze 30 minut w temperaturze 200 stopni). Po wyłączeniu piekarnika można zostawić w nim
schab jeszcze 30 minut.