Wykonanie
Bardzo lubię domowa
wędlinkę na
chleb. Rolada boczkowa to jedna z nich. Teraz w sklepach są dostępne gotowe rolady z brzuszka i wystarczy je przyprawić i upiec. Taka
wędlina na pewno nie ma konserwantów i nie jest naszpikowana
wodą. Po prostu wiem co jem!
SKŁADNIKIok. 1 , 5 kg surowej rolady boczkowej;5 ząbków
czosnku;
sól;
pieprz;
majeranek;
papryka ostra i słodka;
tymianek.WYKONANIE
Mięso myjemy, nacieramy
przyprawami.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, rozkładamy na
boczku.
Mięso rolujemy i obwiązujemy sznurkiem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie roladę wkładamy do foliowego rękawa i pieczemy ok. 1,5 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia przecinamy rękaw, aby
mięsko złapało ładnego kolorku. Gotowe! Najlepiej ją lubię tuż po upieczeniu, gdy jest jeszcze ciepła. Chlebek, roladka i
musztarda hmm...