Wykonanie
Uwielbiam placki ziemniaczane.Niestety, tak jak wszystkie warzywa, w czasie smażenia,dosłownie
piją tłuszcz.Dlatego postanowiłam upiec placki, a dodatkowo jeszcze bardziej je odchudzić i zrezygnować z
mąki.Wypróbujcie :)
Włoskie przyprawy całkiem zmieniły to danie.

Składniki :6 średnich
ziemniaków2
jajka10 listków świeżej
bazylii2 ząbki
czosnkubiały pieprzsól1-2 łyżeczki mieszanki włoskich
ziół suszonych (
bazylia,
tymianek,
oregano,
papryka,
estragon, cząber)2 łyżki startego
parmezanu
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Czosnek przecisnąć lub drobno pokroić. Dodać
przyprawy i posolić. Odczekać chwilę i odlać nadmiar
wody.Dodać
jajka,
ser i wymieszać.Piekarnik nagrzać do 200 C.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Łyżką nakładać
ziemniaki i formować placki.Piec ok 25 minut, do zezłocenia.Świetnie smakują z
jogurtem greckim :)