Dietetyczne, pieczone placuszki bez dodatku tłuszczu - idealnie nadadzą się jako przekąska.Pysznie smakują z ulubionym sosem - u mnie z czosnkowym.Są bardzo smaczne i chrupiące.Składniki:1 szklanka startej dyni1 szklanka startych ziemniakówsóljajkołyżka mąki ziemniaczanejSos:jogurt grecki2 ząbki czosnkusólpieprzkoperek suszonyWykonanie:Ziemniaki obieram i ścieram na tarce na grubych oczkach. Dynie tak samo - obieram i trę i dodaję do ziemniaków. Całość mieszam, dodaję jajko, troszkę soli i mąkę ziemniaczaną. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Na papier kładę łyżką porcje i lekko rozcieram na małe placuszki. Piekę około 25 minut. Można w trakcie pieczenia przerzucić placki na drugą stronę - łatwo idzie, mi sie nie przykleiły. Lepiej zrobić grubsze placki, bo cieńsze są wtedy lekko suche i chrupiące ale też smaczne - prawie jak chipsy :) Ja placki zjadam z sosem czosnkowym: jogurt grecki mieszam z solą, pieprzem i koperkiem suszonym.Czosnek obieram, wyciskam do sosu i mieszam.Smacznego!