ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 500 gramówmasło 2 łyżek stołowychjajka 3 sztukśmietana 0,5 szklanekmąka 2 łyżek stołowychbazylia 1 pęczekczosnek 2 ząbkiorzechy piniowe 50 gramówparmezan 80 gramówoliwa 8 łyżek stołowychsól według uznaniaWykonanie:Ciasto: oczyszczone ziemniaki ugotować, ostudzone zmielić. dodać masło, jajka, śmietanę oraz mąkę i dobrze wyrobić. Jeśli potrzeba, dodać więcej mąki.Pesto: czosnek oczyścić, a bazylie umyć. Na suchej patelni uprażyć orzeszki. Zmiksować czosnek, bazylie, 3/4 orzeszków oraz 3/4 startego sera, powoli wlewając oliwę, oprószyć solą. Pesto ma być gęste.Ziemniaczane ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na połowie każdego kwadratu ułożyć po łyżeczce pesto, złożyć formując prostokąt, brzegi dokładnie zlepić. W osolonym wrzątku ugotować pierożki i posypać orzeszkami oraz startym parmezanem.Uwagi:Pesto można tez przygotować z dodatkiem orzechów laskowych, nerkowca lub włoskich albo pestek słonecznika.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: