Wykonanie
« Powrót  Pierożki z pesto

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 500 gramów
masło 2 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
mąka 2 łyżek stołowych
bazylia 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
orzechy piniowe 50 gramów
parmezan 80 gramów
oliwa 8 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:Ciasto: oczyszczone
ziemniaki ugotować, ostudzone zmielić. dodać
masło,
jajka,
śmietanę oraz
mąkę i dobrze wyrobić. Jeśli potrzeba, dodać więcej
mąki.Pesto:
czosnek oczyścić, a
bazylie umyć. Na suchej patelni uprażyć orzeszki. Zmiksować
czosnek,
bazylie, 3/4 orzeszków oraz 3/4
startego sera, powoli wlewając
oliwę, oprószyć
solą. Pesto ma być gęste.Ziemniaczane ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na połowie każdego kwadratu ułożyć po łyżeczce pesto, złożyć formując prostokąt, brzegi dokładnie zlepić. W osolonym wrzątku ugotować pierożki i posypać orzeszkami oraz startym
parmezanem.Uwagi:Pesto można tez przygotować z dodatkiem
orzechów laskowych,
nerkowca lub włoskich albo pestek
słonecznika.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
seremDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: