ßßß Cookit - przepis na Pierożki z pesto

Pierożki z pesto

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Pierożki z pesto
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 500 gramów
masło 2 łyżek stołowych
jajka 3 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
mąka 2 łyżek stołowych
bazylia 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
orzechy piniowe 50 gramów
parmezan 80 gramów
oliwa 8 łyżek stołowych
sól według uznania
Wykonanie:
Ciasto: oczyszczone ziemniaki ugotować, ostudzone zmielić. dodać masło, jajka, śmietanę oraz mąkę i dobrze wyrobić. Jeśli potrzeba, dodać więcej mąki.
Pesto: czosnek oczyścić, a bazylie umyć. Na suchej patelni uprażyć orzeszki. Zmiksować czosnek, bazylie, 3/4 orzeszków oraz 3/4 startego sera, powoli wlewając oliwę, oprószyć solą. Pesto ma być gęste.
Ziemniaczane ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na połowie każdego kwadratu ułożyć po łyżeczce pesto, złożyć formując prostokąt, brzegi dokładnie zlepić. W osolonym wrzątku ugotować pierożki i posypać orzeszkami oraz startym parmezanem.
Uwagi:
Pesto można tez przygotować z dodatkiem orzechów laskowych, nerkowca lub włoskich albo pestek słonecznika.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z serem
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11235/Pierozki-z-pesto