ßßß
Składniki na piccatę:- pierś z kurczaka- starty parmezan- jajko- sól, pieprz- oliwa- masłoPierś z kurczaka myjemy i osuszamy. Dzielimy na 3-4 medaliony. Kawałki mięsa przyprawiamy z jednej strony solą i pieprzem. W miseczce roztrzepujemy jajko oraz dwie łyżki parmezanu (dałam trochę więcej). Mięso panierujemy i smażymy na rozgrzanej oliwie z odrobiną masła.- 2 średniej wielkości cukinie- garść świeżej bazylii- 80 g mąki- jajko- pół ząbka czosnku- łyżeczka soli- pieprzCukinie myjemy, osuszamy i ścieramy razem ze skórką na tarce, na grubych oczkach. Startą cukinię pozostawiamy na parę minut na sitku, potem wygniatamy w celu pozbycia się nadmiaru soku. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, cukinię, poszarpane w palach listki bazylii, czosnek i przyprawy. Mieszamy.Placuszki formujemy łyżką i smażymy na rozgrzanej oliwie.Sos czosnkowy:- 3-4 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego- ząbek czosnku (lub więcej)- sól, pieprz do smakuPlacuszki dekorujemy sosem czosnkowym i bazylią.
SMACZNEGO!