Wykonanie
Delikatne pulpeciki, pieczone króciutko, co zapewnia im odpowiednią wilgotność. Lekkie, ale sycące jak diabli, nie będziecie głodni przez długi czas, a jedna kuleczka ma tylko około 30 kcal, polecam dla osób nie tylko na diecie :) Zjedliśmy je z
sosem czosnkowym i frytkami, było przepysznie !Z przepisu wychodzi około 18 sztuk.



2 średnie
filety drobiowe ( około 550 g)1
jajo2 łyżki tartego
parmezanu1 płaska łyżka
tartej bułki lub 0,5
kajzerki namoczonej i odciśniętej1/4 łyżeczki
soli2 ząbki
czosnku (opcjonalnie)1/3 łyżeczki świeżo zmielonego
czarnego pieprzusos czosnkowy:1 mały
jogurt naturalny lub
jogurt grecki1 - 2 ząbki
czosnkusólszczypta
oreganoszczypta
bazyliiewentualnie
czarny pieprzNajlepiej najpierw zrobić
sos czosnkowy, w trakcie robienia kuleczek, ładnie nam się "przegryzie".
Jogurt wymieszać z
ziołami, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, doprawić
solą i ewentualnie
pieprzem do smaku, odstawić do lodówki.
Filety drobiowe zmielić (najlepiej na najmniejszych oczkach). Jeśli używamy namoczonej
kajzerki, zmielić ją razem z
mięsem.
Czosnek przecisnąć przez praskę.Do miski z
mięsem wbić
jajo, dodać
ser,
tartą bułkę,
przyprawy i ewentualnie
czosnek, wszystko wymieszać na jednolitą masę.

Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego.

Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 minut (funkcja góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
