ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: kuleczki drobiowe z parmezanem (wersja lekka)

z cukrem pudrem: kuleczki drobiowe z parmezanem (wersja lekka)

nazwa

Wykonanie

Delikatne pulpeciki, pieczone króciutko, co zapewnia im odpowiednią wilgotność. Lekkie, ale sycące jak diabli, nie będziecie głodni przez długi czas, a jedna kuleczka ma tylko około 30 kcal, polecam dla osób nie tylko na diecie :) Zjedliśmy je z sosem czosnkowym i frytkami, było przepysznie !
Z przepisu wychodzi około 18 sztuk.
2 średnie filety drobiowe ( około 550 g)
1 jajo
2 łyżki tartego parmezanu
1 płaska łyżka tartej bułki lub 0,5 kajzerki namoczonej i odciśniętej
1/4 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sos czosnkowy:
1 mały jogurt naturalny lub jogurt grecki
1 - 2 ząbki czosnku
sól
szczypta oregano
szczypta bazylii
ewentualnie czarny pieprz
Najlepiej najpierw zrobić sos czosnkowy, w trakcie robienia kuleczek, ładnie nam się "przegryzie".
Jogurt wymieszać z ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku, odstawić do lodówki.
Filety drobiowe zmielić (najlepiej na najmniejszych oczkach). Jeśli używamy namoczonej kajzerki, zmielić ją razem z mięsem.
Czosnek przecisnąć przez praskę.
Do miski z mięsem wbić jajo, dodać ser, tartą bułkę, przyprawy i ewentualnie czosnek, wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 minut (funkcja góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/01/kuleczki-drobiowe-z-parmezanem-wersja.html