ßßß


2 średnie filety drobiowe ( około 550 g)1 jajo2 łyżki tartego parmezanu1 płaska łyżka tartej bułki lub 0,5 kajzerki namoczonej i odciśniętej1/4 łyżeczki soli2 ząbki czosnku (opcjonalnie)1/3 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzusos czosnkowy:1 mały jogurt naturalny lub jogurt grecki1 - 2 ząbki czosnkusólszczypta oreganoszczypta bazyliiewentualnie czarny pieprzNajlepiej najpierw zrobić sos czosnkowy, w trakcie robienia kuleczek, ładnie nam się "przegryzie".Jogurt wymieszać z ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i ewentualnie pieprzem do smaku, odstawić do lodówki.Filety drobiowe zmielić (najlepiej na najmniejszych oczkach). Jeśli używamy namoczonej kajzerki, zmielić ją razem z mięsem.Czosnek przecisnąć przez praskę.Do miski z mięsem wbić jajo, dodać ser, tartą bułkę, przyprawy i ewentualnie czosnek, wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 15 minut (funkcja góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).