ßßß Cookit - przepis na Dip z pieczonego czosnku

Dip z pieczonego czosnku

nazwa

Wykonanie

Bardzo łatwy w wykonaniu dip, który jest świetnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków czy innych pieczonych lub surowych warzyw . Upieczony czosnek staje się lekko słodkawy i dużo łagodniejszy w smaku i zapachu niż surowy. Jest to podstawowy przepis, który można urozmaicić różnymi ziołami, posiekaną papryką czy rzodkiewką.
Składniki:
- 1 główka czosnku
- 5 łyżek jogurtu greckiego
- sól
Czosnek owijamy szczelnie folią aluminiową (nie trzeba go obierać) i pieczemy ok. 15 minut w 190º C. Po wystudzeniu będzie bardzo miękki i łatwo da się obrać z łupin. Obrany czosnek rozgniatamy widelcem w miseczce, dodajemy jogurt i sól, mieszamy.
Smacznego!
Źródło:http://kitchenwitchandcats.blogspot.com/2014/02/dip-z-pieczonego-czosnku.html