Wykonanie
Majówka w Paryżu zainspirowała mnie do zrobienia hiszpańskiej tortilli, pokrętnie brzmi, ale tak właśnie było :) Już drugiego dnia po powrocie przyrządziłam takie pyszności i
będę to robić częściej, kombinując z dodatkami. Jak widać na zdjęciu tortillę podałam z
sałatą z
rzodkiewką,
jogurtem i
szczypiorkiem.Czy warto poświęcać czas na segregację zdjęć z Paryża i umieszczenie tutaj najładniejszych ? Czyli czy ktoś chciałby je oglądać i poczytać trochę o wyjeździe :) ?
Składniki (2 tortille o śr. ok 15 cm):- 200 g
ziemniaków- 1
papryka- 1
cebula- 4
jajka-
oliwki- ½ szklanki
kukurydzy- 2 łyżki startego
twardego sera- kilka plasterków
suchej kiełbasy (opcjonalnie)-
olej rzepakowy do smażenia-
sól,
pieprz,
przyprawy np.
bazylia,
papryka słodka,
czosnek granulowany,
papryka ostraObrane
ziemniaki pokrój w cienkie półplasterki i podsmażaj na
oleju ok. 10 minut. Przełóż do miski. Podsmaż pokrojoną w kostkę
cebulę,
paprykę i ewentualnie
kiełbasę. Dodaj do
ziemniaków razem z
oliwkami,
kukurydzą,
serem. Przypraw powstałą masę. W osobnej misce rozbełtaj
jajka i dodaj do reszty. Smaż na małej patelni na rozgrzanym
oleju po ok. 8 minut z każdej strony*.*Jak przełożyć tortillę? Na patelni połóż większy talerz,obróć patelnię trzymając patelnię i talerz. Zsuń z talerza tortillę z powrotem na patelnię.