ßßß Cookit - przepis na WARSTWOWIEC Z JAJKAMI I SZYNKĄ

WARSTWOWIEC Z JAJKAMI I SZYNKĄ

nazwa

Wykonanie

Troche wiosny jesienią wystawiam dzisiaj w swoje kuchenne okno :)
Ta jakże wiosennie kolorowa sałatka z pewnością poprawiłaby niejednemu smutasowi (choć troszeczkę) nastrój, gdyby sobie ją zrobił, a najlepiej jakby poprosił bliską sobie osobę o jej zrobienie. Wykonanie jest proste i szybkie. I chociaż przepis znalazłam w wiosennym wydaniu "Smacznego! " nr 1/2011, to polecam również na szare, jesienne dni :)
Składniki :
6 jajek
200 g pomidorków cherry lub małych pomidorów
200 g szynki konserwowej*
1 pęczek natki pietruszki
½ pęczka szczypiorku
1 - 2 garści rzeżuchy (opcjonalnie)
½ łyżki octu winnego
1 -2 szklanki jogurtu naturalnego
2 małe ząbki czosnku
sól, pieprz,cukier do smaku
¼ łyżeczki drobniutko startej skórki z cytryny (opcjonalnie)
kilka liści sałaty postrzępionej (można zastąpić zielonymi liśćmi kapusty pekińskiej)
*można zastąpić żółtym serem lub tuńczykiem w sosie własnym
Wykonanie :
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w grube plastry. Pomidorki myjemy, wycieramy do sucha i kroimy w plastry. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Natkę i szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
Jogurt mieszamy z octem winnym i czosnkiem, dodajemy posiekaną natkę i szczypiorek (zostawiamy trochę do ozdoby). Dodajemy połowe rzeżuchy i ewentualnie skórkę cytrynową. Sos przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
W salaterce układamy warstwami pomidory, jajka i szynkę. Każdą warstwę przelewamy sosem jogurtowym.
Wierzch sałatki dekorujemy listkami sałaty (ewentualnie pietruszką karbowaną, szczypiorkiem) i pomidorkami. Posypujemy pozostałą rzeżuchą.
Podajemy z kawałkiem bagietki albo z francuskimi paluchami posypanymi grubą solą lub makiem. Najlepiej spożyć ją bezpośrednio po zrobieniu.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2012/11/WARSTWOWIEC-Z-JAJKAMI-I-SZYNKA.html