Wykonanie
Troche wiosny jesienią wystawiam dzisiaj w swoje kuchenne okno :)Ta jakże wiosennie kolorowa
sałatka z pewnością poprawiłaby niejednemu smutasowi (choć troszeczkę) nastrój, gdyby sobie ją zrobił, a najlepiej jakby poprosił bliską sobie osobę o jej zrobienie. Wykonanie jest proste i szybkie. I chociaż przepis znalazłam w wiosennym wydaniu "Smacznego! " nr 1/2011, to polecam również na szare, jesienne dni :)

Składniki :6
jajek200 g
pomidorków cherry lub małych
pomidorów200 g
szynki konserwowej*1 pęczek
natki pietruszki½ pęczka
szczypiorku1 - 2 garści
rzeżuchy (opcjonalnie)½ łyżki
octu winnego1 -2 szklanki
jogurtu naturalnego2 małe ząbki
czosnkusól,
pieprz,
cukier do smaku¼ łyżeczki drobniutko startej
skórki z cytryny (opcjonalnie)kilka liści
sałaty postrzępionej (można zastąpić zielonymi liśćmi
kapusty pekińskiej)*można zastąpić
żółtym serem lub
tuńczykiem w sosie własnymWykonanie :
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną
wodą, studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w grube plastry.
Pomidorki myjemy, wycieramy do sucha i kroimy w plastry.
Szynkę kroimy w cienkie paseczki.
Natkę i
szczypiorek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Ząbki
czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę.
Jogurt mieszamy z
octem winnym i
czosnkiem, dodajemy posiekaną
natkę i
szczypiorek (zostawiamy trochę do ozdoby). Dodajemy połowe
rzeżuchy i ewentualnie
skórkę cytrynową. Sos przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz szczyptą
cukru.W salaterce układamy warstwami
pomidory,
jajka i
szynkę. Każdą warstwę przelewamy
sosem jogurtowym.Wierzch sałatki dekorujemy listkami
sałaty (ewentualnie
pietruszką karbowaną,
szczypiorkiem) i
pomidorkami. Posypujemy pozostałą
rzeżuchą.Podajemy z kawałkiem
bagietki albo z francuskimi paluchami posypanymi grubą
solą lub
makiem. Najlepiej spożyć ją bezpośrednio po zrobieniu.


Polecam również :