ßßß Cookit - przepis na SERNIK ANANASOWO-TRUSKAWKOWY (na zimno)

SERNIK ANANASOWO-TRUSKAWKOWY (na zimno)

nazwa

Wykonanie

Upalne dni w sezonie truskawkowym zachęcają do zrobienia sernika na zimno z truskawkami.
Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na tego typu ciasto - deser.
Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.
Na biszkopcie kakaowym położona jest warstwa serowa z musem ananasowym, a na niej warstwa śmietanowo-truskawkowa z zatopionymi połówkami truskawek.
Połączenie tych dwóch smaków tzn. ananasów i truskawek jest jak najbardziej trafne.
Sernik ananasowy z truskawkami na zimno jest smaczny, nie za słodki, aromatyczny i dość łatwy w wykonaniu. Polecam ♥
Składniki biszkoptu (na formę o wym. 28 x 40 cm):
4 jajka (duże, L)
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki warstwy serowo-ananasowej :
1 kg serka o smaku waniliowym. z dodatkiem pokruszonej laski wanilii
2 galaretki cytrynowe
1 puszka (565g) ananasów w lekkim syropie
200ml śmietanki 30% do ciast i deserów
½ szklanki cukru pudru
Składniki warstwy śmietanowo-truskawkowej :
1,5 kg truskawek
5 łyżeczek żelatyny
500 ml śmietanki 30% do ciast i deserów
²/³ szklanki cukru lub do smaku
dodatkowo :
ok. 100g białej czekolady
Wykonanie biszkoptu :
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i dalej ubijamy, aż cukier prawie rozpuści się. Dajemy żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.
Wsiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź łopatki mieszamy.
Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.
Wykonanie warstwy serowo-ananasowej :
Plastry ananasów wyjmujemy z syropu, dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko.
Syrop podgrzewamy prawie do wrzenia i rozpuszczamy galaretki cytrynowe (gdyby nie chciały rozpuścić się, podgrzewamy, ale nie gotujemy!).
Dodajemy przetarte ananasy i odstawiamy do schłodzenia.
Serek mieszamy końcówkami miksującymi robota na małych obrotach i dajemy porcjami otrzymaną, lekko tężejącą galaretkę ananasowo-cytrynową. Następnie dodajemy porcjami ubitą na sztywno schłodzoną śmietankę.
Masę serowo-ananasową po lekkim schłodzeniu wykładamy na biszkopt, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy w lodówce na tyle, aby można było ułożyć na nie niej truskawki.
Jeżeli obawiamy się, że masa może nam nie zgęstnieć wykonujemy następujące doświadczenie: małą próbkę masy serowo-ananasowej wkładamy do lodówki, gdy zesztywnieje oznacza to, że otrzymana masa nadaje się do wyłożenia na biszkopt. Jeżeli nie należy dodać trochę rozpuszczonej żelatyny. U mnie nie było potrzeby dodawania żelatyny, masa po schłodzeniu była wystarczająco sztywna.
Wykonanie warstwy śmietanowo-truskawkowej :
Truskawki płuczemy, osączamy z wody i osuszamy na papierowym ręczniku.
Dorodniejsze truskawki kroimy wzdłuż i układamy ściśle, jedna obok drugiej na zatężonej masie serowej. Pozostałą ilość truskawek zasypujemy cukrem i dokładnie miksujemy. Przecieramy ewentualnie przez sitko, jeżeli nie tolerujemy pesteczek.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku ( podgrzewamy, ale nie gotujemy, jeżeli żelatyna nie zechce nam rozpuścić się)
Jeszcze ciepłą żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do zmiksowanych truskawek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie lekko tężejący mus truskawkowy stale mieszając łyżką lub łopatką.
Masę wylewamy na truskawki i schładzamy w lodówce.
Przed podaniem posypujemy wiórkami białej czekolady.
Polecam również :
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2015/06/SERNIK-ANANASOWO-TRUSKAWKOWY-na-zimno.html