Wykonanie
Upalne dni w sezonie
truskawkowym zachęcają do zrobienia sernika na zimno z
truskawkami.Dzisiaj W KUCHENNYM OKNIE przedstawiam Wam przepis na tego typu ciasto - deser.Jest to mój kolejny kulinarny eksperyment.Na
biszkopcie kakaowym położona jest warstwa serowa z musem
ananasowym, a na niej warstwa
śmietanowo-truskawkowa z zatopionymi połówkami
truskawek.Połączenie tych dwóch smaków tzn.
ananasów i
truskawek jest jak najbardziej
trafne.Sernik
ananasowy z
truskawkami na zimno jest smaczny, nie za słodki, aromatyczny i dość łatwy w wykonaniu. Polecam ♥
Składniki
biszkoptu (na formę o wym. 28 x 40 cm):4
jajka (duże, L)½ szklanki
cukru½ szklanki
mąki pszennej2 łyżki
kakao½ łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki warstwy
serowo-ananasowej :1 kg
serka o smaku
waniliowym. z dodatkiem pokruszonej
laski wanilii2
galaretki cytrynowe1 puszka (565g)
ananasów w lekkim
syropie200ml
śmietanki 30% do ciast i deserów½ szklanki
cukru pudruSkładniki warstwy
śmietanowo-truskawkowej :1,5 kg
truskawek5 łyżeczek
żelatyny500 ml
śmietanki 30% do ciast i deserów²/³ szklanki
cukru lub do smakudodatkowo :ok. 100g
białej czekoladyWykonanie
biszkoptu :
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami
cukier i dalej ubijamy, aż
cukier prawie rozpuści się. Dajemy
żółtka stale ubijając do uzyskania puszystej, jednolitej masy.Wsiewamy stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao i delikatnie najlepiej ręcznie za pomocą dużej łyżki bądź
łopatki mieszamy.Ciasto wylewamy do dużej prostokątnej formy i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180°C.Wykonanie warstwy
serowo-ananasowej :Plastry
ananasów wyjmujemy z
syropu, dokładnie miksujemy i przecieramy przez sitko.
Syrop podgrzewamy prawie do wrzenia i rozpuszczamy
galaretki cytrynowe (gdyby nie chciały rozpuścić się, podgrzewamy, ale nie gotujemy!).Dodajemy przetarte
ananasy i odstawiamy do schłodzenia.
Serek mieszamy końcówkami miksującymi robota na małych obrotach i dajemy porcjami otrzymaną, lekko tężejącą
galaretkę ananasowo-
cytrynową. Następnie dodajemy porcjami ubitą na sztywno schłodzoną
śmietankę.Masę
serowo-
ananasową po lekkim schłodzeniu wykładamy na
biszkopt, równomiernie rozprowadzamy i schładzamy w lodówce na tyle, aby można było ułożyć na nie niej
truskawki.Jeżeli obawiamy się, że masa może nam nie zgęstnieć wykonujemy następujące doświadczenie: małą próbkę masy
serowo-ananasowej wkładamy do lodówki, gdy zesztywnieje oznacza to, że otrzymana masa nadaje się do wyłożenia na
biszkopt. Jeżeli nie należy dodać trochę rozpuszczonej
żelatyny. U mnie nie było potrzeby dodawania
żelatyny, masa po schłodzeniu była wystarczająco sztywna.Wykonanie warstwy
śmietanowo-truskawkowej :
Truskawki płuczemy, osączamy z
wody i osuszamy na papierowym ręczniku.Dorodniejsze
truskawki kroimy wzdłuż i układamy ściśle, jedna obok drugiej na zatężonej
masie serowej. Pozostałą ilość
truskawek zasypujemy
cukrem i dokładnie miksujemy. Przecieramy ewentualnie przez sitko, jeżeli nie tolerujemy pesteczek.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej
wody i odstawiamy do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku ( podgrzewamy, ale nie gotujemy, jeżeli
żelatyna nie zechce nam rozpuścić się)Jeszcze ciepłą
żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do zmiksowanych
truskawek, dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia.Dobrze schłodzoną
śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy
cukier puder, a następnie lekko tężejący mus
truskawkowy stale mieszając łyżką lub
łopatką.Masę wylewamy na
truskawki i schładzamy w lodówce.Przed podaniem posypujemy wiórkami
białej czekolady.
Polecam również :