ßßß Cookit - przepis na Tort z jabłkami (weekendowa cukiernia #6)

Tort z jabłkami (weekendowa cukiernia #6)

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejny wpis w ramach weekendowej cukierni . Miesiąc temu mieliśmy czekoladową chmurkę Nigell i, a teraz wchodzimy w jesienne klimaty i pieczemy tort z jabłkami. Gospodynią jest Bożena . Tort upiekłam na większej blaszce, dałam mniej śmietany i dodałam kakao do ciasta. Placek jest smaczny, aczkolwiek ja nie lubię bitej śmietany, więc nie będzie moim ulubionym. Podaję przepis z moimi zmianami. Według mnie powinno być jeszcze mniej śmietany ;)
150 g miękkiej margaryny
1 szklanka cukru pudru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 duże jajko
1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki czubate deserowego kakao (opcjonalnie)
1 żółtko
1 łyżka mleka
75 g płatków migdałowych
6 łyżek cukru (dałam cukier puder)
cynamon
1 kg jabłek
1 galaretka (u mnie pomarańczowa)
400ml śmietany 30%
1,5 opakowania śmietan-fix
4 łyżki cukru pudru
Z mąki, margaryny, cukru pudru, jajka, kakao i proszku wyrobić ciasto. Podzielić na pół i wyłożyć każdą część osobno w tortownicy. Posmarować każdą część żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (jeśli dajemy puder to lepiej przesiać sitkiem), posypać migdałami. Piec 15 minut w 180°C. Jedną z części kroimy jeszcze ciepłą na 12 części.
Jabłka obrać, starkować na tarce o grubych oczkach, chwilę poddusić z niewielką ilością wody, dodać galaretkę i 2 łyżeczki cukru. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić dodając pod koniec cukier i śmietan-fix.
Na niepokrojony placek wyłożyć jabłka, na to śmietana i kawałki pokrojonego ciasta.
Smacznego!
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2011/10/Tort-z-jablkami-weekendowa-cukiernia-6.html