Wykonanie

Jakiś czas temu MałgosiaZ zaproponowała mi gospodarzenie Weekendowej
Cukierni w miesiącu październiku i zgodziłam się..Od razu zaplanowałam sobie jakie to będzie ciasto, ale....moje
plany legły w gruzach..całkiem o tym zapomniałam..Gdyby nie Gosia to nic by nie wyszło z mojego gospodarzenia...Z braku czasu na przygotowanie zaplanowanego ciasta [ dość pracochłonnego ale smacznego ] musiałam wymyślić coś innego..Przewertowałam swoje zapiski , książki itd i wpadł mi w oko torcik z
jabłkami..Sezon
jabłkowy w pełni, więc pomyślałam ,że może ten przepis będzie odpowiedni..Ciasto to robiłam pierwszy raz i trochę obawiałam się efektu końcowego...ale moje ciasto zniknęło w ciągu jednego popołudnia [ kawałek schowałam i miałam na drugi dzień do
kawy]... Przepis pochodzi z kolekcji dodatków kulinarnych gazety Przyjaciółka. Zapraszam do wspólnego pieczenia...12 dkg
miękkiej margaryny3/4 szkl.
cukru pudru1 szkl.
mąki1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
żółtko1 łyżka
mleka10 dkg
płatków migdałowych6 łyżeczek
cukrucynamon1 kg
jabłek1
galaretka1/2 l
śmietany 30%2
śmietan-fixy2 łyżki
cukru pudruZ
mąki,
margaryny ,
cukru pudru ,
jajka i
proszku do pieczenia zagnieść ciasto.Podzielić na połowę, każdą z osobna przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm.Posmarować
żółtkiem wymieszanym z
mlekiem i posypać
płatkami migdałowymi,
cukrem i
cynamonem. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni.Jeden upieczony placek [ jeszcze gorący] podzielić na 12 części .
Jabłka starkować na tarce o grubych oczkach, chwilę poddusić z niewielką ilością
wody. dodać
galaretkę i 2 łyżeczki
cukru.Wymieszać i ostudzić.
Śmietanę ubić z 2 łyżkami
cukru , dodać
śmietan -fix.Na upieczony i wystudzony placek wyłożyć masę z
jabłek , na to
śmietanę i przykryć kawałkami pokrojonego placka.Przepis dodaję do akcji Sezon na
jabłka 2.

