Wykonanie

Składniki na masę
jabłkową:1,5 kg
jabłek Antonówek lub szara reneta1 łyżeczka
cynamon0,5 szklanki
cukru (jeśli
jabłka będą kwaśne, trzeba dodać więcej)
cukier puderSkładniki na ciasto:2,25 szklanki
mąki Szymanowskiej tortowej0,75 szklanki
cukru1,5 płaskiej łyżki
proszku do pieczenia0,75
miękkiej margaryny Kasi4
jajkaWykonanie:
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w średniej wielkości kostkę. Pokrojone
jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy
cukier i dusimy do chwili aż
jabłka zmiękną, ale nie powinny się rozpaść.Przesiać
mąkę razem z
proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę dodać
margarynę. Całość posiekać nożem następnie dodać 3
żółtka i 1 całe
jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.Jedną część ciasta rozwałkować, najlepiej pomiędzy dwoma foliami spożywczymi i przełożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłute widelcem ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok.10 minut aż ciasto
zrobi się lekko złote.Na podpieczony spód wykładamy
jabłka i posypujemy
cynamonem.
Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać 3 łyżeczki
cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Jabłka przykryć ubitą pianą z
białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę (gdyby w trakcie pieczenia wierzch za bardzo się zrumienił, położyć kawałek folii aluminiowej). Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego!