Wykonanie


Przepis jak sama nazwa
mówi pochodzi od mojej mamy i muszę przyznać, że żadna
ryba nie smakuje mi tak dobrze jak właśnie ta :-) W składnikach nie podaje dokładnie ilości, ponieważ
daję je "na oko", w zależności od tego ile mam kawałków
ryby, Poza tym jedni lubią mniej warzyw, inni więcej .
Cynamon dodaje rybie niepowtarzalnego smaku i aromatu :-) na prawdę polecam :-)Składniki:filety z dowolnej
ryby np.
mintaja lub
dorszado panierki:
jajko +
mąka +
bułka tartacebulamarchewpietruszkaselersól,
pieprz,
paprykacukier,
cynamonkoncentrat pomidorowysok pomidorowyWykonanie:
Filety z ryby przyprawić i obłożyć pokrojona w talarki
cebulą. Odstawić na ok. 2 godz. Następnie
rybę otrzepać z
cebuli, panierować w
mące,
jajku i
bułce tartej i usmażyć na
oleju. Usmażoną
rybę przełożyć do półmisków. Na tym
oleju smażyć
potem cebulę i starte na grubym tarle warzywa (
marchew,
seler,
pietruszkę). Podlać, jeżeli jest konieczność trochę
wodą, tak żeby się nie przypalało. przyprawić
solą,
pieprzem,
papryką,
cukrem i
cynamonem do smaku. Gdy jarzyny zmiękną, podlać
sokiem pomidorowym i dodać
koncentrat pomidorowy. Poddusić chwilę i wyłożyć gorące na usmażoną
rybę.Smacznego :-)
