Wykonanie


Zupę z
soczewicy robiłam pierwszy raz. Długo szukałam jakiegoś konkretnego przepisu w internecie, jednak nic do końca nie przypasowało moim kubkom
smakowym :-(. W końcu postanowiłam ją zrobić po mojemu :-) i wyszło całkiem smacznie...Składniki:ok. 30 dag
wędzonego boczku1 szkl.
zielonej soczewicy2
cebule1 duża
marchewkakawałek
selera3 duże
ziemniaki1 słoiczek
koncentratu pomidorowego (80g)4 łyżki
sosu sojowego3
liście laurowe3 ząbki
czosnkuspora szczypta
oregano2 łyżeczki
majerankusól,
pieprz1,5 litra
wodyWykonanie:
Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni, jeśli potrzeba dodać trochę
oleju.
Cebulę obrać, pokroić i dodać do
boczku i zeszklić, dorzucić
liście laurowe.
Selera i
marchewkę obrać ze skóry, umyć i pokroić w małą kostkę. Dodać do
cebuli i
boczku, polać
sosem sojowym i wszystko razem chwilę dusić pod przykryciem na patelni. Następnie przełożyć wszystko do większego garnka.
Soczewicę wypłukać i wrzucić do reszty w garnku, zalać 1 litrem
wody i gotować, aż
soczewica będzie miękka (około 30 minut), zupa w tym czasie zacznie nam gęstnieć. Następnie dodać pozostałe pół litra
wody oraz obrane i pokrojone
ziemniaki w kostkę.Kiedy
ziemniaki będą już miękkie, dodać
koncentrat pomidorowy i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić
przyprawami (
oregano,
majeranek,
sól,
pieprz) i zagotować.Smacznego :-)