Wykonanie

500 g udźca indyczego bez skóry i kości lub
piersi indyczej400 g ( 1 puszka ) krojonych
pomidorów bez skórki2 duże
cebule2 łyżeczki
oregano2
liście laurowe10
suszonych pomidorów2-3 łyżki
przecieru pomidorowego4 ząbki
czosnku1
papryczka peperoni lub 1/2 łyżeczki
chili w płatkachkilkanaście
oliwek czarnych lub zielonych
sól,
pieprz do smaku
oliwa lub
olej ryżowy do smażenia
Parmezan lub Pecorino Romano do posypaniakilka listków
bazylii lub
oreganoMięso umyć i zmielić maszynką do
mięsa z sitkiem o dużych oczkach.
Cebulę posiekać niezbytNa dużej patelni lub w żeliwnym garnku przysmażyć
mięso na
oleju do lekkiego zbrązowienia,mieszając
mięso od czasu do czasu , aby rozbić większe grudki ,dodać
sól i
pieprz.
Mięsoodłożyć do miseczki i na tej samej patelni podsmażyć
cebulę, aż będzie szklista i lekko sięzezłoci.
Czosnek przecisnąć przez praskę , dodać do
cebuli, chwilkę razem smażyć, anastępnie dodać
mięso,
pomidory z puszki, przecier, pokrojone
suszone pomidory , drobnopokrojoną papryczkę ( można odłożyć kilka plasterków do dekoracji) lub
chili,
oregano i liścielaurowe.Naczynie przykryć i dusić sos na wolnym ogniu 30-40 min.
Oliwki czarne (najlepiej z tego przepisu) lub zielone (np. z tego przepisu ) pokroić na plasterki(odłożyć kilka do dekoracji) lub przekroić na pół, dodać do sosu, wymieszać i dusic jeszcze5 min. Usunąć
liście laurowe.
Bazylię pokroić w paski, dodać do sosu i odstawić z ognia. Ulubiony
makaron np. bucatini albo wstążki ugotować al dente, dodać sos , posypać świeżo
startym serem , plasterkami
chili i
oliwek .