Składniki:cukinia -1 dużacebula -1 dużaczosnek - 4 ząbkipapryka - 1 czerwona, 1 żółtamarchewka 1 dużaogórki gruntowa - ok 5 sztukZalewa:1/2 szklanki oleju1/2 szklanki octujabłkowego1/4 szklanki octu winnego1/2 litra wody2 łyżki soli7-5 łyżek miodu (ja lubię słodszą dodaję siedem)4 liście laurowepieprz w całościziele angielskieWarzywa kroimy. Marchewka w plasterki potem w ćwiartki - tak samo cukinia (ze skórką). Cebulę w półpiórka, czosnek w plasterki, paprykę w paski, ogórki w plasterki (ze skórką również).Zalewę przygotować. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i zagotować. Gdy zalewa będzie gorąca w niej rozpuścić miód. Po ugotowaniu ja wyjmuję liść laurowy, pieprz i zielę angielskie. Warzywa dość ściśle ułożyć w słoikach, zalać następnie zalewą ciepłą, ale nie gorącą.Słoiki należy pasteryzować 10 minut. Po czym odstawić do góry nogami na bawełnianej ściereczce na noc.