ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Mięsne przekąski w cieście ...
zupa ryżowa - tzw. ryżanka »
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Uwielbiam zapiekanki!!! Znudziły mi się jednak te z makaronem, kiełbasą, przyprawione oregano itd.... zawiało nudą! :/
Postanowiłam zrobić więc zapiekankę PO POLSKU !!!
Konkretna w smaku i konkretna bomba kaloryczna :D
Składniki na prostokątną blachę:
6 dużych ziemniaków
500g mięsa mielonego
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
słoiczek przecieru pomidorowego
200ml kwaśnej śmietany 12%
100ml wody
500g pieczarek
30dkg boczku dobrze uwędzonego
30dgk żółtego sera
majeranek, słodka papryka, przyprawa do flaków (to nie żart),
sól, pieprz
pół łyżeczki kurkumy
sól, pieprz
Na patelni podsmażamy 1 cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz czosnek. Dodajemy mięso i rozdrabniamy w taki sposób jak mięso na spagetti. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Pieczarki pokrojone w plasterki również podsmażamy z druga cebulą, solą i pieprzem, do odparowania wody.
Pokroić boczek na dość duże plastry i wysmażyć na rumiano.
Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Układamy je na dnie blaszki lub naczynia żaroodpornego. Śmietanę, wodę oraz koncentrat mieszamy i dodajemy duuużo majeranku, papryki i przyprawy do flaków. Zalewamy ta miksturą ziemniaki.
Wykładamy na to podsmażone mięso, później pieczarki, na pieczarki boczek.
Posypujemy odrobiną sera i zapiekamy pod przykryciem lub folią aluminiową około 45 minut w temperaturze 200 o C
Na koniec gdy ziemniaki już będą miękkie, odkrywamy zapiekankę posypujemy serem i zapiekamy do roztopienia sera ok. 10 minut.
SMACZNEGO!
P.S. Majeranku nie żałujcie :)
środa, 11 stycznia 2012, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2012/01/Zapiekanka-ziemniaczana-z-miesem-mielonym.html