Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu«
Mięsne przekąski w cieście ...zupa ryżowa - tzw. ryżanka »Zapiekanka ziemniaczana z
mięsem mielonymUwielbiam zapiekanki!!! Znudziły mi się jednak te z
makaronem,
kiełbasą, przyprawione
oregano itd.... zawiało nudą! :/Postanowiłam zrobić więc zapiekankę PO POLSKU !!!Konkretna w smaku i konkretna bomba kaloryczna :DSkładniki na prostokątną blachę:6 dużych
ziemniaków500g
mięsa mielonego2 duże
cebule3 ząbki
czosnkusłoiczek
przecieru pomidorowego200ml kwaśnej
śmietany 12%100ml
wody500g
pieczarek30dkg
boczku dobrze uwędzonego30dgk
żółtego seramajeranek,
słodka papryka,
przyprawa do flaków (to nie żart),
sól,
pieprzpół łyżeczki
kurkumysól,
pieprzNa patelni podsmażamy 1
cebulę pokrojoną w kosteczkę oraz
czosnek. Dodajemy
mięso i rozdrabniamy w taki sposób jak
mięso na spagetti. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Pieczarki pokrojone w plasterki również podsmażamy z druga
cebulą,
solą i
pieprzem, do odparowania
wody.Pokroić
boczek na dość duże plastry i wysmażyć na rumiano.
Ziemniaki obieramy i kroimy w talarki. Układamy je na dnie blaszki lub naczynia żaroodpornego.
Śmietanę,
wodę oraz koncentrat mieszamy i dodajemy duuużo
majeranku,
papryki i
przyprawy do flaków. Zalewamy ta miksturą
ziemniaki.Wykładamy na to podsmażone
mięso, później
pieczarki, na
pieczarki boczek.Posypujemy odrobiną
sera i zapiekamy pod przykryciem lub folią aluminiową około 45 minut w temperaturze 200 o CNa koniec gdy
ziemniaki już będą miękkie, odkrywamy zapiekankę posypujemy
serem i zapiekamy do roztopienia
sera ok. 10 minut.SMACZNEGO!P.S.
Majeranku nie żałujcie :)
środa, 11 stycznia 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter