ßßß
Składniki:2 piersi kurczaka1 l bulionu warzywnego1/2 opakowania mrożonki chińskiej2 ząbki czosnkusos sojowysólpapryka ostracurrypieprz świeżo mielonytabasco300 g przecier pomidorowy2-3 łyżki oleju1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1/2 szklanki wodyDodatek:ryż biały długoziarnistycurrysłodka czerwona papryka w proszku1 łyżka masła
Przygotowanie:1. Pierś kurczaka wymyć, osuszyć i pokroić w paseczki lub kostkę. Posypać curry, papryką i solą. Pozostawić w lodówce na 1 godzinę.2. Na patelni rozgrzać olej. Dodać 2 ząbki czosnku w łupinach przekrojonych w poprzek na 2 połówki.3. Dodać kurczaka i równo obsmażyć z każdej strony.4. Na patelnię z kurczakiem wrzucić pół opakowania mrożonki chińskiej, zalać bulionem, doprawić sola, pieprzem tabasco, sosem sojowym i przecierem pomidorowym. Dusić ok 15-20 min.5. Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.6. W połowie szklanki wody rozpuścić łyżeczkę maki ziemniaczanej. Dodać ją do sosu cały czas mieszając. Sos zgęstnieje.7. Ugotowany ryż doprawić słodką papryka, curry i łyżka masła.8. Podawać ze świeżą miętą.

Smacznego:)