ßßß Cookit - przepis na Niezwykłe Brownie po raz pierwszy!!!

Niezwykłe Brownie po raz pierwszy!!!

nazwa

Wykonanie

Trochę do wypróbowania tego przepisu zniechęcał mnie mój Mąż który nie jest fanem czekoladowych wypieków:( No ale niezwykle mroźna zima pogoniła mnie szybko do kuchni i tak oto powstało niezwykłe czekoladowe Brownie. Ciasto to jest idealne zarówno jeszcze cieplutkie jak i na drugi dzień. Robi się je ekspresowo - piecze się tylko 18 min. Smakuje bajecznie z kubkiem mleka - to ciastko marzenie:)
Druga połowa czekolado-holików była zachwycona - ciasto znikło ekspresowo!
Moje Brownie to kompozycja czekoladowego spodu z prażonymi włoskimi orzechami, serową pierzynką o smaku waniliowym i czekoladową skorupką.
Skuście się na ten przepis i napiszcie czy też Wam tak smakowało.
A jutro kolejna FOTOrelacja - z małymi potworkami:)))
ZAPRASZAM:)
źródło Kwestia Smaku z moimi modyfikacjami
Składniki: 150 g ciemnej gorzkiej czekolady (około 60% kakao)•250 g masła
200 g cukru trzcinowego (np. ciemnego muscavado)
150 g orzechów (macadamia lub dowolnych np. włoskich czy mieszanych)
150 g mąki żytniej razowej
szczypta soli morskiej
2 łyżki kakao
4 jajka
Składniki masy serowej:
250g serka mascarpone
1 jajko
łyżka cukru pudru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki razem wymieszać na gładką masę.
na wierzch - 100 g mlecznej czekolady, startej na wiórki
Blaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm lub 23 x 23 cm, ewentualnie okrągła tortownica 26 cm posmarowane masłem.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W większej misce roztopić połamaną czekoladę razem z masłem. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, ale można też w dobrym garnku z grubym dnem na malutkim ogniu ciągle mieszając. Masa nie może zgęstnieć ani podgrzać się za bardzo. Ma być błyszcząca, lejąca i lekko ciepła. Odstawić z ognia i wymieszać z cukrem.
Orzechy grubo posiekać i lekko zrumienić na suchej patelni na bardzo małym ogniu, ostudzić. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z solą i kakao.
Do masy z czekolady i masła dodawać kolejno jajka mieszając energicznie rózgą lub miksując mikserem na małych obrotach aż powstanie jednolita masa. Wsypać mąkę z dodatkami i mieszać składniki łyżką przez 1 minutę, aż masa będzie idealnie gładka, jednolita i błyszcząca. Na koniec połączyć z orzechami.
Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię, na wierzch wylać masę serową a następnie zetrzeć mleczną czekoladę lub zrobić wiórki obieraczką do warzyw. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut, ale nie dłużej niż 20 minut. Brownie nie pieczemy do idealnie suchego patyczka. Ciasto zastygnie jeszcze po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego:)
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2012/02/niezwyke-brownie-po-raz-pierwszy_03.html