Wykonanie
Trochę do wypróbowania tego przepisu zniechęcał mnie mój Mąż który nie jest fanem
czekoladowych wypieków:( No ale niezwykle mroźna zima pogoniła mnie szybko do kuchni i tak oto powstało niezwykłe
czekoladowe Brownie. Ciasto to jest idealne zarówno jeszcze cieplutkie jak i na drugi dzień. Robi się je ekspresowo - piecze się tylko 18 min. Smakuje bajecznie z
kubkiem mleka - to
ciastko marzenie:)Druga połowa
czekolado-holików była zachwycona - ciasto znikło ekspresowo!Moje Brownie to kompozycja
czekoladowego spodu z prażonymi
włoskimi orzechami,
serową pierzynką o smaku
waniliowym i
czekoladową skorupką.Skuście się na ten przepis i napiszcie czy też Wam tak smakowało.A jutro kolejna FOTOrelacja - z małymi potworkami:)))ZAPRASZAM:)

źródło Kwestia Smaku z moimi modyfikacjamiSkładniki: 150 g ciemnej
gorzkiej czekolady (około 60%
kakao)•250 g
masła200 g
cukru trzcinowego (np. ciemnego muscavado)150 g
orzechów (macadamia lub dowolnych np. włoskich czy mieszanych)150 g
mąki żytniej razowejszczypta
soli morskiej2 łyżki
kakao4
jajka
Składniki masy serowej:250g
serka mascarpone1
jajkołyżka
cukru pudru1 łyżka ekstraktu
waniliowegoWszystkie składniki razem wymieszać na gładką masę.

na wierzch - 100 g
mlecznej czekolady, startej na wiórkiBlaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm lub 23 x 23 cm, ewentualnie okrągła tortownica 26 cm posmarowane
masłem.Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W większej misce roztopić połamaną
czekoladę razem z
masłem. Najlepiej zrobić to w kąpieli
wodnej, ale można też w dobrym garnku z grubym dnem na malutkim ogniu ciągle mieszając. Masa nie może zgęstnieć ani podgrzać się za bardzo. Ma być błyszcząca, lejąca i lekko ciepła. Odstawić z ognia i wymieszać z
cukrem.
Orzechy grubo posiekać i lekko zrumienić na suchej patelni na bardzo małym ogniu, ostudzić. W oddzielnej misce wymieszać
mąkę z
solą i
kakao.Do masy z
czekolady i
masła dodawać kolejno
jajka mieszając energicznie rózgą lub miksując mikserem na małych obrotach aż powstanie jednolita masa. Wsypać
mąkę z dodatkami i mieszać składniki łyżką przez 1 minutę, aż masa będzie idealnie gładka, jednolita i błyszcząca. Na koniec połączyć z
orzechami.Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię, na wierzch wylać masę
serową a następnie zetrzeć
mleczną czekoladę lub zrobić wiórki obieraczką do warzyw. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut, ale nie dłużej niż 20 minut. Brownie nie pieczemy do idealnie suchego patyczka. Ciasto zastygnie jeszcze po wyjęciu z piekarnika.





Smacznego:)