ßßß
źródło Kwestia Smaku z moimi modyfikacjamiSkładniki: 150 g ciemnej gorzkiej czekolady (około 60% kakao)•250 g masła200 g cukru trzcinowego (np. ciemnego muscavado)150 g orzechów (macadamia lub dowolnych np. włoskich czy mieszanych)150 g mąki żytniej razowejszczypta soli morskiej2 łyżki kakao4 jajka
Składniki masy serowej:250g serka mascarpone1 jajkołyżka cukru pudru1 łyżka ekstraktu waniliowegoWszystkie składniki razem wymieszać na gładką masę.
na wierzch - 100 g mlecznej czekolady, startej na wiórkiBlaszka o wymiarach 21 cm x 26 cm lub 23 x 23 cm, ewentualnie okrągła tortownica 26 cm posmarowane masłem.Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W większej misce roztopić połamaną czekoladę razem z masłem. Najlepiej zrobić to w kąpieli wodnej, ale można też w dobrym garnku z grubym dnem na malutkim ogniu ciągle mieszając. Masa nie może zgęstnieć ani podgrzać się za bardzo. Ma być błyszcząca, lejąca i lekko ciepła. Odstawić z ognia i wymieszać z cukrem.Orzechy grubo posiekać i lekko zrumienić na suchej patelni na bardzo małym ogniu, ostudzić. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z solą i kakao.Do masy z czekolady i masła dodawać kolejno jajka mieszając energicznie rózgą lub miksując mikserem na małych obrotach aż powstanie jednolita masa. Wsypać mąkę z dodatkami i mieszać składniki łyżką przez 1 minutę, aż masa będzie idealnie gładka, jednolita i błyszcząca. Na koniec połączyć z orzechami.Masę wylać do przygotowanej formy i wyrównać powierzchnię, na wierzch wylać masę serową a następnie zetrzeć mleczną czekoladę lub zrobić wiórki obieraczką do warzyw. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut, ale nie dłużej niż 20 minut. Brownie nie pieczemy do idealnie suchego patyczka. Ciasto zastygnie jeszcze po wyjęciu z piekarnika.



Smacznego:)