Wykonanie
Na to brownie z
serem miałam ochotę już od bardzo dawna. Powstrzymywała mnie ilość
cukru zawartego w przepisie. Ponieważ nie lubię "polepszać" przepisów przez odejmowanie
cukru, zanim nie wypróbuję oryginału, trochę to trwało, zanim zdecydowałam się na pieczenie. Tak, to ciasto jest słodkie. Ale jest przy tym tak pyszne i tak bogate, że przy powtórce ilość
cukru zostanie. Miałam nieco obawy jak zareagują moi goście, znani z odejmowania
cukru z przepisów, na uraczenie ich taką słodkością, ale gdy zobaczyłam rękę Izy wyciągającą się po drugi kawałek, nie miałam wątpliwości, że wcześniejsze werbalne zachwyty były jak najbardziej szczere;) Polecam, również na te bardziej uroczyste chwile.

100 g ciemnej
czekolady200 g
masła, pokrojonego w kostkę2 duże
jajka, o temp. pokojowej

375 g drobnego
cukru250 g
maki3 łyżki
kakao3/4 łyżeczki
sodyduża szczypta
soli1 łyżeczka esencji waniliowej50 g
orzechów włoskich, pokrojonychwierzch:100 g
masła200 g dobrej jakości
serka(cream cheese)1/2 łyżeczki esencji waniliowej1 duże
jajko200 g
cukru pudru, przesianego50 g
orzechów włoskich, pokrojonychPiekarnik nastawiamy na 170 st CNatłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 20 , 5 na 25 , 5 cm lub 23 na 23 cm.Łamiemy
czekoladę i umieszczamy wraz z
masłem w rondelku, rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
Jajka ubijamy z
cukrem do białości. Dodajemy przesianą
mąkę,
kakao i
sodę, delikatnie mieszamy. Mieszamy z rozpuszczona
czekoladą i
wanilią. Wykładamy masę do foremki i posypujemy
orzechami.Przygotowujemy warstwę wierzchnią.
Masło ubijamy z
serkiem i
wanilią aż będą gładkie. Dodajemy
jajko i
cukier puder i ubijamy na gładką masę. Wylewamy na ciasto w foremce, delikatnie rozsmarowujemy, posypujemy
orzechami i pieczmy ok 50 minut. Wyjmujemy foremkę z piekarnika i pozostawiamy na kratce, oddzielamy nożem brzegi ciasta od foremki, studzimy i kroimy na kawałki.

Przepis z książki "Divine heavenly chocolate recipes with a heart"