Wykonanie
Placek
orzechowy na
razowym spodzie z
cynamonem to pyszna propozycja na pachnące, słodkie Święta.Jest ekstremalnie
orzechowo, karmelowo i
cynamonowo.
Tarta zniknęła tak szybko jak się pojawiła.Już dzisiaj zapraszam na kolejny wpis świąteczny. Królem dnia będzie niebiański sernik
pomarańczowy z
cappuccino na spodzie z
orzechów włoskich.

składniki na spód:100 g
masła lub
margaryny50 g
cukru150 g
maki pszennej razowej1
jajkoszczypta
soli2 łyżki
cynamonuskładniki na farsz:400 g
orzechów ja użyłam: 200g
orzechów włoskich , 50 g
migdałów , 50 g
orzechów nerkowca, 25 g
solonych orzeszków ziemnych, 25 g
słonecznika łuskanego, 50 g
pistacji400 g
cukru250 ml
wody100 g
śmietany 36%200 g
masła lub
margaryny1 łyżka
soku z cytryny
Przygotowanie:1. W dużej misce umieścić
mąkę,
jajko,
cukier 50 g,
cynamon, szczyptę
soli i pokrojone w kostkę zimne
masło. Szybko zagnieść składniki, zawinąć w folie i umieścić na 30 min w lodówce.2.
Orzechy posiekać na mniejsze kawałki3. Szklankę
wody = 250 ml wraz z
cukrem 400 g i
sokiem z cytryny zagotować cały czas mieszając aż
cukier się skarmelizuje tzn zacznie się robić brązowy. Rondel ściągnąć z ognia i ostrożnie dodać
śmietanę,
orzechy i
masło pokrojone w kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać, a
masło starannie rozpuścić w karmelu.4. Okrągłą formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem i oprószyć
bułka tartą.5. Ciasto po 30 min wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm podsypując
mąką blat. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, docisnąć brzegi a wystające ponad formę obciąć nożem.6. Z ciasta które nam zostało po obcięciu brzegów ponownie rozwałkowujemy placek i wycinamy foremkami gwiazdki do dekoracji.7. Do wyłożonej
ciastem foremki przelewamy gotowa masę karmelową i wyrównujemy. Na masę wykładamy gwiazdki z
razowego ciasta kruchego.8. Gotowe ciasto wsadzić do piekarnika nastawionego do temperatury 180 C na 30 min.Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień podawane z gałką
lodów waniliowych lub
bita śmietaną.


Smacznego:)