Wykonanie

Kolejne świąteczne
ciasteczka. Piekłam je wczoraj i już połowy ich nie ma, chyba do świąt
będę musiała upiec kolejną porcję. Możecie takie
ciasteczka upiec zamiast pierniczków, zachęcam do wspólnego przygotowania razem z dziećmi, będą miały świetną zabawę. Ja już mam wolne, urlopik do końca roku. Nawet sobie nie wyobrażacie jak się cieszę, potrzebuję po prostu odpoczynku i chcę się w końcu chociaż odrobinę wyspać. Nic nie planuje, po prostu luzik. W zasadzie to żyję już świętami, choinka ubrana, wszędzie akcenty świąteczne. W domu pachnie
cynamonem. Część dań już gotowa, czeka na swój czas w zamrażalniku. Jeszcze bigos dokończyć, zrobić pierogi, barszczyk i
sałatkę, no i
rybę po grecku. Na koniec jeszcze ciasta i będzie wszystko. Prezenty jeszcze nie popakowane, ale wszystko na spokojnie. A jak u was słoneczka, dajecie radę ze wszystkim ?Miłego dnia i częstujcie się
ciasteczkami.Składniki:- 100 g miękkiego
masła- 70 g
cukru- szczypta
soli- 1
jajko- łyżeczka
proszku do pieczenia- 200 g
mąki pszennej typ 500- 50 g
orzechów - ja dałam
migdały i
orzechy nerkowca- 100 g pierników (ja miałam w cukrowej glazurze)- łyżeczka
cynamonuDo miski wkładamy miękkie
masło, dodajemy
cukier i szczyptę
soli. Miksujemy wszystko razem mikserem, aż składniki się połączą. Wbijamy
jajko i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy
mąkę, i
proszek do pieczenia, mieszamy mikserem lub łyżką.Wsypujemy pokrojone w małą kostkę pierniki i posiekane
orzechy. Mieszamy wszystko razem łyżką.Z ciasta formujemy za pomocą dłoni kulki wielkości
orzecha włoskiego - mi wyszły 24
ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy je przez 12 minut. Upieczone
ciasteczka przekładamy na kratkę i studzimy. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.Smacznego.