ßßß
Melasa ma ciekawy, złożony smak, który wzbogaca smak tych prostych ciasteczek. Bardzo polecam te szybkie ciastka:)Do przygotowania 18 ciastek potrzebujesz:- 2 szklanek mąki- 100g masła lub margaryny- 2/4 szklanki cukru
- 60g suchej melasy rozpuszczonej w 80ml wrzątku- 30g migdałów- 1 jajka- 1 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypty soli
Masło wymiksuj z cukrem i rozpuszczoną melasą, dodaj sól, jajko. Dodaj mąkę i posiekane migdały i proszek do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia układaj kulki z ciasta o średnicy około 4 cm, ciastka nieco rosną , nie można więc układać ich na papierze zbyt gęsto. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut, brzeg ciastek powinien być już sztywny, wnętrze nieco wilgotne. Wyjmij ciastka z piekarnika i studź na kratce do pieczenia.Smacznego!