ßßß Cookit - przepis na Baklawa

Baklawa

nazwa

Wykonanie

Baklawa
16 Listopada 2014 Gotowanie ze stylem
Dziś pokusiłam się o upieczenie baklawy – słodkiego ciasta dobrze znanego w kuchni tureckiej. Klasyczną baklawę przyrządza się z ciasta filo zapiekanego z orzechami (u mnie były to orzechy włoskie, nerkowca, migdały oraz pistacje) i polanego po upieczeniu syropem na bazie wody, soku z cytryny, cukru i miodu. Ciasto piecze się około 40 minut i spożywa po całkowitym przestudzeniu. Polecam!
Baklawa z ciastem filo i pistacjami
Składniki :
Syrop:
2 łyżki soku z cytryny
120 g cukru
180 ml wody
2 łyżki stołowe miodu
Pozostałe składniki:
1 opakowanie ciasta 300 g ciasta filo, alternatywnie 275 g ciasta francuskiego
2 pełne łyżki stołowe płynnego miodu
100 g migdałów
70 g orzechów nerkowca
80 g orzechów włoskich
120 g wyłuskanych pistacji (60 do ciasta oraz 60 do dekoracji)
60 g masła o zawartości tłuszczu 82%
Sposób przygotowania:
Syrop:
Do rondla z wodą wsypać cukier, dodać 2 łyżki stołowe miodu i sok z cytryny. Ustawić rondel na małym ogniu i podgrzewać stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 2 minuty, aż syrop nieco zgęstnieje, po czym odstawić do całkowitego przestygnięcia.
Ciasto i orzechy:
Orzechy włoskie, nerkowca oraz migdały posiekać na drobno. Pistacje posiekać na drobno a następnie podzielić na dwie równe części. Jedną część pistacji dodać do pozostałych orzechów i wymieszać a drugą pozostawić do dekoracji.
Ciasto filo wyjąć z lodówki. Listki ciasta podzielić na 3 części. Każdą grupę listków dociąć na kształt formy (u mnie 26 x 19cm)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie nasmarować masłem. Wyłożyć pierwszą część ciasta, nasmarować ją za pomocą pędzelka rozpuszczonym masłem. Na ciasto wyłożyć posiekane orzechy. Polać jedną łyżką płynnego miodu. Przykryć następną warstwą ciasta i czynność powtórzyć. Ostatni wierzchni płat ciasta ułożyć na warstwę z orzechami, następnie ostrym nożem pokroić ciasto na kwadraty. Wierzch ciasta posmarować masłem i posypać posiekanymi pistacjami. Wstawić do piekarnika i piec 35 – 40 minut, aż do uzyskania rumianego koloru. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać je syropem wzdłuż naciętych wcześniej linii. Ciasto podawać po przestudzeniu.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_baklawa.html