Wykonanie
Baklawa16 Listopada 2014 Gotowanie ze stylemDziś pokusiłam się o upieczenie baklawy – słodkiego ciasta dobrze znanego w kuchni tureckiej. Klasyczną baklawę przyrządza się z
ciasta filo zapiekanego z
orzechami (u mnie były to
orzechy włoskie,
nerkowca,
migdały oraz
pistacje) i polanego po upieczeniu
syropem na bazie
wody,
soku z cytryny,
cukru i
miodu. Ciasto piecze się około 40 minut i spożywa po całkowitym przestudzeniu. Polecam!Baklawa z
ciastem filo i
pistacjamiSkładniki :
Syrop:2 łyżki
soku z cytryny120 g
cukru180 ml
wody2 łyżki stołowe
mioduPozostałe składniki:1 opakowanie ciasta 300 g
ciasta filo, alternatywnie 275 g
ciasta francuskiego2 pełne łyżki stołowe płynnego
miodu100 g
migdałów70 g
orzechów nerkowca80 g
orzechów włoskich120 g wyłuskanych
pistacji (60 do ciasta oraz 60 do dekoracji)60 g
masła o zawartości tłuszczu 82%Sposób przygotowania:
Syrop:Do rondla z
wodą wsypać
cukier, dodać 2 łyżki stołowe
miodu i
sok z cytryny. Ustawić rondel na małym ogniu i podgrzewać stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się
cukru. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 2 minuty, aż
syrop nieco zgęstnieje, po czym odstawić do całkowitego przestygnięcia.Ciasto i
orzechy:
Orzechy włoskie,
nerkowca oraz
migdały posiekać na drobno.
Pistacje posiekać na drobno a następnie podzielić na dwie równe części. Jedną część
pistacji dodać do pozostałych
orzechów i wymieszać a drugą pozostawić do dekoracji.
Ciasto filo wyjąć z lodówki. Listki ciasta podzielić na 3 części. Każdą grupę listków dociąć na kształt formy (u mnie 26 x 19cm)Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie nasmarować
masłem. Wyłożyć pierwszą część ciasta, nasmarować ją za pomocą pędzelka rozpuszczonym
masłem. Na ciasto wyłożyć posiekane
orzechy. Polać jedną łyżką płynnego
miodu. Przykryć następną warstwą ciasta i czynność powtórzyć. Ostatni wierzchni płat ciasta ułożyć na warstwę z
orzechami, następnie
ostrym nożem pokroić ciasto na kwadraty. Wierzch ciasta posmarować
masłem i posypać posiekanymi
pistacjami. Wstawić do piekarnika i piec 35 – 40 minut, aż do uzyskania rumianego koloru. Po wyjęciu ciasta z piekarnika polać je
syropem wzdłuż naciętych wcześniej linii. Ciasto podawać po przestudzeniu.