Wykonanie
Bardzo słodkie ciasto. Baaaaardzo :) Jak dla mnie obowiązkowy zakup w barze z kebabem. Kiedyś myślałam, że strasznie dużo z nim roboty, ale okazało się, że wcale nie tak wiele :)
Very sweet pastry. Veeeeery sweet :) For me it is the „must have” in kebab bar. Once I thought it was so much work to
make it, but it turned out it isn’t :)…Składniki (na foremkę 22 x 13cm):125g
cukru75ml
wodysok z cytryny (do smaku)0,5 opakowania mrożonego
ciasta filo (ok. 225g)75g
orzechów włoskich50g
migdałów0,5 łyżeczki
cynamonu2-3 zmiażdżone
goździki100g
masłakilka rozdrobnionych
pistacji (opcjonalnie)Przygotuj
syrop – gotuj
cukier i
wodę na małym ogniu zdejmując pojawiającą się pianę. Jak cały
cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i dodaj
sok z cytryny (do smaku, ok. łyżki – jeżeli
syrop jest gorący, poczekaj z próbowaniem, aż przestygnie!)Rozdrobnij
orzechy i
migdały, wymieszaj z
przyprawamiRozpuść
masłoPrzygotuj foremkę – wysmaruj ją roztopionym
masłem (użyłam formy o wymiarach ok. 22cm x 13cm)Przytnij arkusze ciasta do wielkości formy (najczęściej robię trochę większe, żeby nachodziły na ścianki, z tej porcji ciasta otrzymuję ok. 20-22 arkuszy)Smaruj każdy (!) arkusz
masłem i układaj w formie jeden na drugim, aż zużyjesz połowę z nich (najwygodniej jest smarować drugą stronę po włożeniu ciasta do formy)Nałóż mieszankę
orzechowo-
migdałową (jeżeli nie masz
pistacji, zostaw trochę mieszanki do dekoracji)Ułóż na orzechach resztę ciasta jak poprzednio – warstwa po warstwieNatnij ciasto (aż do dna foremki) w taki sposób, by powstały porcje – po upieczeniu pokrojenie go będzie niemal niemożliwePozostałym
masłem posmaruj wierzchPiecz ok. 30-35minut w 180⁰C aż wierzch się zrumieniPo wyjęciu z pieca zalej
syropem – GORĄCE ciasto ZIMNY
syrop, lub ZIMNE ciasto GORĄCY
syrop (ZIMNY = w temperaturze pokojowej)Posyp porcje ciasta odrobiną mieszanki
orzechowo-migdałowej lub rozdrobnionymi
pistacjamiJak
syrop wsiąknie i ciasto przestygnie – będzie gotoweSmacznego :)*jeżeli ciasto jest posypane dużą ilością
mąki, postaraj się części pozbyć np. przy pomocy pędzelka** moim zdaniem baklava jest najsmaczniejsza, gdy jest jeszcze ciepła :)…Ingredients (for 22 x 13
mold):125g of sugar75ml of waterlemon juice (to taste)0 , 5 package of frozen filo pastry (about 225g)75g of walnuts50g of almonds0 , 5 tsp of cinnamon2-3 crushed cloves100g of butterfew crushed pistachios 9optional)
make the
syrup – cook sugar and water on a low heat, taking off the foam from the top. When sugar desolves, take it off the heat and add lemon juice (to taste, about 1 tablespoon – if
syrup is hot wait with tasting until it cool down!)blend walnuts and almonds, mix with spicesmelt the butterprepare your
mold – brush it with melted buttercut filo into the shape of the
mold (I cut it a bit bigger so it goeas a bit up the edges. From this amout of filo I get 20-22 sheets)brush every (!) sheet of filo with butter and put one on another, until you used half of them (it’s easier to brush the other
side when it’s in the
mold)put walnut-almond mix onto the pastry in the
mold (if you won’t use pistachios later, leave a bit of it at the
side, for decoration)put the rest of the pasttry on top of it as you did with first half of the batch – sheet after sheetcut the pastry (to the bottom of the
mold) to portion it – after baking it won’t be possible to
make it nicelybrush the pastry with remaining butterbake for about 30-35 minutes in 180 C until top turns goldenafter taking it out of the oven,
pour syrup all over it – HOT pastry – COLD
syrup, COLD pastry HOT
syrup (COLD = room temperature)sprincle portions of pastry with walnut-almond mix or crushed pistachioswhen
syrup get into the
cake and it cool down a bit – it’s readyBon appetit! :)*if there is much
flour on the pastry try to get rid of it by using a brush**in my opinion baklava tastes best when it’s still warm :)