Wykonanie
Corfu - więcej nowości....Jeszcze parę ciekawostek i przy okazji ładnych obrazków z Grecji.
Korfu urzeka zapachami, kolorami i
smakami. Raj dla fanów gotowania. Na każdym
rogu możecie kupićfantastyczne
przyprawy. Pachną inaczej niż te, które kupujemy w naszych supermarketach.Obowiązujące tutaj w każdej potrawie jest
oregano,
tymianek i
bazylia,
potem dodaje się rozmaite w zależności od dania.
Kolejny lokalny przysmak to
oliwki w różnych kolorach, wielkościach, smakach, z dodatkiem rozmaitych przypraw.
Pisałam poprzednio o gajach
oliwnych. Miejscowi mówią o lasach
oliwnych, bo tak ogromne połacie drzewka
oliwne porastają. Do lokalnych specjalności należą również wyroby z drewna
oliwnego, misy, łyżki, przybory kuchenne i wiele innych, ale mnie najbardziej interesują oczywiście kulinaria.A w tym temacie kolejny obowiązkowy zakup na Korfu to
oliwa. Gatunków
oliwy jest całe mnóstwo, ale nawet ta klasyczna i najprostsza jest doskonała. Moja ulubiona to
oliwa z dodatkiem świeżej
bazylii.
Na straganach królują
miody. Specjalność Korfu to
miód tymiankowy i
szafranowy.
Korfu to również zapach i kolor lawendy, nie tak intensywny jak w Prowansji, królestwie lawendy, ale równie piękny i nagrzany słońcem.
Specjalnością Korfu, której nigdzie poza ta wyspą nie znajdziecie, a której musicie spróbować są
przetwory z
owoców zwanych kumkwat.Kumkwat to drzewko przywiezione na Korfu z Chin, którego
owoce kolorem i kształtem przypominają małe
pomarańcze albo
mandarynki. W smaku są też do nich podobne, jednak o wiele bardziej intensywne.Grecy przetwarzają kumkwat na różne sposoby, robią
konfitury, kandyzują
owoce, robią
dżemy, ale przede wszystkim
likiery.
No i jesteśmy przy słodkościach. Grecy jedzą bardzo dużo
słodyczy, ale obowiązującym deserem jest baklava.Możecie tu zobaczyć wiele odmian tego deseru, ale tylko jeden to ta prawdziwa, robiona według tradycyjnego przepisu baklava.
Kształt, który widzicie na zdjęciu czyli romb, to tradycyjny kształt baklavy i nie powinna być w kształcie trójkąta czy kwadratu.Przygotowanie baklavy nie jest bardzo trudne ani żmudne. Trudność stanowi jedynie zdobycie
ciasta filo i drugiego niezbędnego składnika, czyli
wody różanej.Baklava - ciasto:1 paczka
ciasta filo125 g rozpuszczonego, sklarowanego
masłaSyrop:2 szklanki
cukrusok z 1
cytryny1/2 szklanki
wody różanejNadzienie:2 szklanki posiekanych
orzechów,
migdałów albo jednych i drugich1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki mielonych grubo
goździków1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu3 łyżki
cynamonu1/4 szklanki
wody różanej
Syrop:W rondlu podgrzej na małym ogniu składniki, mieszając aż się rozpuszczą, a po rozpuszczeniu gotuj jeszcze 2-3 minuty. Odstaw do ostygnięcia.Nadzienie:Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw.Rozłóż na blasze warstwę
ciasta filo i posmaruj dokładnie sklarowanym
masłem. Rozłóż kolejną warstwę i również posmaruj
masłem. W ten sam sposób zrób 6 - 8 warstw.Nałóż nadzienie, dokładnie rozprowadź.Na nadzieniu zrób kolejnych 6 - 8 warstw
ciasta filo smarowanego
masłem.Przed pieczeniem ponacinaj ciasto w romby.Piecz w temperaturze 180'C przez 30 minut, a
potem zwiększ temperaturę do 220'C i piecz jeszcze przez 10 minut.Wyjmij i jeszcze gorące polej
syropem.Odstaw na godzinę, żeby się przegryzło.