Wykonanie
Na baklawę dostałam przepis od przyjaciółki która jest od wielu lat w GrecjiProporcje są dość duże , ja jednak zrobiłam mniej .Użyłam 300 g
ciasta filo i upiekłam w formie o rozm 22x33Piekłam krócej i w niższej temperaturze gdyż było o wiele mniejsze.

1kg filo,1/2 kg
orzechów,1/2 kg
migdałów lub
pistacji3 łyżki
cynamonu1 łyżka
goździków w proszku600 g
masła na
syrop:6 szkl
cukru0,5 kg
miodu4 szkl
wodyskorka z 2
cytryn2 laski
cynamonuOrzechy należy posiekaćW misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Masło rozpuścić.Blachę wysmarować
masłem, wyłożyć 5 płatów
ciasta filo skropić
masłem i wysypać trochę mieszanki orzechowej,Powtarzać za każdym filoZostawić na wierzch 5 sztuk, górę również posmarować
masłem.Przed pieczeniem naciąć baklawę na kawałkipiec 50 minut w 180 stopni / przy mniejszym cieście należy piec w niższej temp i krócej.Ugotować
syrop, zaraz po upieczeniu zalać gorącym
syropem.
