ßßß Cookit - przepis na Baklawa

Baklawa

nazwa

Wykonanie

Na baklawę dostałam przepis od przyjaciółki która jest od wielu lat w Grecji
Proporcje są dość duże , ja jednak zrobiłam mniej .
Użyłam 300 g ciasta filo i upiekłam w formie o rozm 22x33
Piekłam krócej i w niższej temperaturze gdyż było o wiele mniejsze.
1kg filo,
1/2 kg orzechów,
1/2 kg migdałów lub pistacji
3 łyżki cynamonu
1 łyżka goździków w proszku
600 g masła na syrop:
6 szkl cukru
0,5 kg miodu
4 szkl wody
skorka z 2 cytryn
2 laski cynamonu
Orzechy należy posiekać
W misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Masło rozpuścić.
Blachę wysmarować masłem, wyłożyć 5 płatów ciasta filo skropić masłem i wysypać trochę mieszanki orzechowej,
Powtarzać za każdym filo
Zostawić na wierzch 5 sztuk, górę również posmarować masłem.
Przed pieczeniem naciąć baklawę na kawałki
piec 50 minut w 180 stopni / przy mniejszym cieście należy piec w niższej temp i krócej.
Ugotować syrop, zaraz po upieczeniu zalać gorącym syropem.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/01/baklawa.html