Wykonanie
Baklava, baklawa,
bakława za tymi nazwami kryje się bardzo słodkie i lepkie, bogate w
orzechy ciasto, które pochodzi z kuchni tureckiej, spotykane również w kuchni ormiańskiej, bałkańskiej i bułgarskiej.
Ciasto filo przełożone nadzieniem z
orzechów,
cukru i
cynamonu, zalane słodkim
syropem na bazie
cukru i
miodu z dodatkiem
soku z cytryny.Przepisów na baklavę jest wiele, a poniżej znajdziecie sposób w jaki ja ją przyrządzam.
BaklavaSkładniki:Opakowanie
ciasta filo180 g roztopionego
masłatrochę
wodyNadzienie50 g
pistacji niesolonych250 g
orzechów pekan lub włoskich (może być mieszanka)55 g drobnego
cukru2 łyżeczki
cynamonu (ewentualnie jeszcze inne
przyprawy korzenne)
Syrop250 g
cukru100 g
miodu100 ml
wodysok z jednej
cytrynyOrzechy,
pistacje,
cukier i
cynamon zmiksuj w malakserze, tak żeby
orzechy były posiekane.
Blaszkę posmaruj
masłem. Ułóż 3 płaty
ciasta filo jeden na drugim w blaszce, każdy z nich smaruj kolejno
masłem (jeśli płaty ciasta są większe od blaszki, wytnij odpowiedni rozmiar-moje były więc zamiast na 4 warstwy ciasta starczyło mi na 5).*Ciasto "oczekujące" koniecznie przykryj wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło do czasu aż przyjdzie na nie kolej*Na posmarowane 3 płaty ciasta wysyp 1/3 nadzienia. Postępuj tak samo z resztą ciasta i nadzienia, kończąc warstwą ciasta (powinny powstać 3 warstwy nadzienia - w mojej mniejszej blaszce 4).
Wierzchnią warstwę potnij w
rąby, posmaruj
masłem i spryskaj lekko
wodą.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Następnie przykryj folią aluminiową i piecz jeszcze 45 minut lub aż ciasto będzie dobrze przyrumienione.
W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotuj
syrop. Wszystkie składniki na
syrop umieść w rondelku i podgrzej na dużym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy
cukier się rozpuści i
syrop zacznie wrzeć, zmniejsz lekko ogień i gotuj jeszcze ok 10 minut lub do czasu aż lekko zgęstnieje. Odstaw żeby trochę przestygł.Upieczone, gorące ciasto zalej
syropem i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przykryj folią i przechowuj w temperaturze pokojowej do 2 tygodni.
SMACZNEGO!