Wykonanie
Jakoś tak jest, że od rozrywkowego klimatu Halloween, wolę pełen zadumy nastrój 1 listopada.Każdy ma jakies rytuały, rodzinne tradycje związane z dniem Wszystkich Świętych.U mnie, zgodnie z corocznym zwyczajem, po wizycie na grobach, spotkamy się wszyscy na rodzinnym obiedzie. Jak zwykle, powierzono mi przygotowanie słodkości. Jednym z punktów programu będzie więc
orzechowo-karmelowa
tarta. Poniższy przepis, podobnie jak ten na Tartę karmelową z kremem ganache , może być świetnym pomysłem na mazurka, dlatego mimo iż mamy listopad, oznaczyłam go etykietą "Wielkanoc" :-).Ciasto jest skrajnie
orzechowe, skrajnie karmelowe i przyjemnie chrupiące. Jeden kawałek na długo zaspokaja apetyt na
słodycze.
Składniki na okragłą formę do tart o śr. 24-26 cm:Ciasto:150g
mąki pszennej100g
masła50g
cukru1
jajoszczypta
soliNadzienie:250g łuskanych
orzechów włoskich400g
cukru250ml
wody1 łyżka
soku z cytryny200g
masła100g
śmietanyWykonanie:Ciasto:Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy w folię spożywczą lub czystą ściereczkę i wkładamy na pół godziny do lodówki.Nadzienie:Zagotowujemy
wodę z
cukrem i
sokiem cytrynowym. Trzymamy na ogniu tak długo, aż
cukier skarmelizuje. Wyłączamy płomień, dodajemy
śmietanę,
orzechy oraz pokrojone na kawałki
masło. Mieszamy do rozpuszczenia się
masła. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim natłuszczoną formę, starannie dociskając brzegi. Na ciasto równomiernie wykładamy masę karmelowo-
orzechową. Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 175C. Studzimy i wkładamy na godzinę do lodówki.
Życzę Wam smacznego! :-)