ßßß
mojego przepisuSkładniki: 4 porcje250g makaronu tagiatelle1 cebula4 ząbki czosnku1 zielona paprykakawałek dyni ok 200gczarny pieprz, cytrynowy pieprz, sólmała garść czerwonej suszonej papryki1/2 szklanki śmietanki 30%1 puszka krojonych pomidorów + jeden świeży2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka startego parmezanu1/2 szklanki startego żółtego seraświeże oreganoświeży tymianekPrzygotowanie:Makaron ugotować Al'dente.Oliwę rozgrzać w wooku, wrzucić pokrojoną w cienkie plasterki dynię i lekko ją zrumienić.Zmiażdżyć czosnek, pokroić w plastry cebulę,dodać do wooka i smażyć przez chwilę na rozgrzanym oleju.Dodać pomidory, suszoną paprykę, paprykę zieloną poszatkowaną i jeszcze chwilę wszystko poddusić.Dodać śmietanę,świeży pomidor w cząstkach, świeże zioła, sól, pieprz i na końcu makaron.Wszystko delikatnie wymieszać.Do naczynia żaroodpornego pokruszyć najpierw żółty ser,następnie wyłożyć część makaronu,znów posypać żółtym serem i wyłożyć resztę makaronu.Ostatnią warstwą powinien być ser + parmezanZapiekać makaron w temperaturze 180' przez 20 minut.Smacznego!* Ja położyłam na talerz nadający się do zapiekania formę w kształcie serca i w nią wykładałam warstwy makaronu.Przepis dołączam do akcji: