Uwielbiam makarony pod każdą postacią. Ostatnio mając bardzo leniwy dzień, do głowy wpadło mi owe, pyszne danie. Nie koniecznie dietetycznie, ale jakie smacznie :) Serdecznie zapraszam!Ilość: ok. 3- 4 porcjePoziom trudności: łatwyCzas wykonywania: ok. 20-30 minutSkładniki:- 300g makaronu penne- 200-300g dobrej jakości kiełbasy- 2 cebule- 2 duże ząbki czosnku- papryka (u mnie pół czerwonej, pół zielonej)- 1 pomidor świeży lub 1/2 puszki- 100ml śmietanki 30%- ser żółty lub parmezan- oliwa- sól- pieprz- oregano- szczypiorek/bazylia do posypaniaWykonanie:Makaron gotujemy al dente. W tym czasie kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z łyżką oliwy. Następnie dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy razem przez około 5 minut. Dorzucamy pokrojoną w równe paski paprykę i w kostkę pomidora. Przeciskamy czosnek przez praskę i smażymy na wolnym ogniu ok 7 - 10 minut. Wrzucamy odcedzony makaron. Dolewamy śmietankę i dodajemy dowolną ilość startego sera (można pomieszać ser żółty z parmezanem) Doprawiamy solą, pieprzem i solidną szczyptą oregano.Smacznego! :)