Wykonanie
Dynia,
kurki i
ser pleśniowy to idealne połączenie...bynajmniej dla mnie :-) Po raz pierwszy nie dodałam
sosu pomidorowego na spód pizzy i muszę przyznać, że to był wyśmienity pomysł. Nie znoszę też kiedy moja cała rodzina obficie polewa upieczoną, pięknie pachnąca pizzę
ketchupem! to już nawet nie moralne bym powiedziała! okrutne dla samej pizzy jak i kucharki! psuje cały smak..no ale i tym razem czerwona masa znalazła swoje miejsce na kolorowym daniu :-( Zapraszam.

przepis autorskiSkładniki na ciasto1,5 szklanki
mąki pszennej2dkg
drożdży5 łyżek
mleka1 łyżeczka
cukruszczypta
soli2 łyżki
śmietany gęstej kwaśnej lub
jogurtu1 łyżka
oleju1
żółtkoPrzygotowanie:
Mąkę wsypuję do malaksera, dodaję
olej,
żółtko,
śmietanę,
sólMleko delikatnie podgrzewam, dodaję drożdże+cukier i odstawiam do wygarowania.Wygarowane
drożdże dodaję do
mąki i reszty składników, zamykam malakser i miksuję tak długo aż ciasto odchodzi od ścian miski.Wyciągam, podsypuję blat
mąką, robię kulę, rozpłaszczam ją i wałkuję okrąg większy od blaszki.
Dynię obrałam, pokroiłam w plastry, ułożyłam na blasze do pieczenia i piekłam w temp.180' przez 20 minut.
Kurki podsmażyłam na
maśle, lekko posoliłam.
Ser pleśniowy camen blue roztopiłam w rondelku mieszając by nie powstały grudki.Rozsmarowałam stopiony
ser na spodzie pizzy, obłożyłam kawałkami dyni, kilkoma
pomidorkami koktajlowymii posypałam
kurkami oraz startym
żółtym serem. Na końcu dodałam
oregano i położyłam gałązki
tymianku.Smacznego!