Wykonanie
Lubicie pampuchy? My tak mówimy na kluski na parze - ja je uwielbiam - zwłaszcza polane zimnym
owocowym jogurtem !!!!

PampuchyźródłoSkładniki:2 czubate szkl.
pszennej mąki2
żółtka2 dag
drożdży2 łyżki płynnego
masłaszczypta
soli2 płaskie łyżki
cukruszkl.
mlekaPrzygotowanie:W ciepłym
mleku z dodatkiem
cukru i łyżki
mąki wymieszać rozkruszone
drożdże. Do wyrośniętych dodać
żółtka,
sól,
mąkę, wyrobić lekkie ciasto, dodać
masło - wyrabiać jeszcze przez chwilę. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na zgrabne części, lekko wyrabiamy przez minutę i zostawiamy na tacy opruszonej
mąką do wyrośnięcia.Szeroki garnek napełnić do połowy ciepłą
wodą, przykryć czystą kuchenną ściereczką lub chusteczką, umocować na brzegu, związując mocną tasiemką lub gumką. Gdy
woda w naczyniu się zagotuje, kładziemy na przygotowanej szmatce (po kilka) wyrośnięte kluski, przykrywamy wysoką pokrywką ( ja przykrywam drugim ręcznikiem i "parujemy" przez 5-7 min (w zależności od wielkości klusek).Gotowe polewamy
jogurtem lub posypujemy
cukrem i polewamy roztopionym
masłem.