ßßß Cookit - przepis na Obiad wiosennie :)

Obiad wiosennie :)

nazwa

Wykonanie

Dokładnie tak! wolny poniedziałek...słonko za oknem..czas wstać i zaparzyć kawę bo jak rozpocząć dzień bez kawy? kto jak kto ale ja bez kawy żyć nie mogę, choć ostatnio wypijam tylko jedną :) trzeba zacząć o siebie dbać! Spoglądam na parapet i proszę moje zioła o jeden znak...cały czas wierzę, że niebawem pojawi się na szarych gałązkach zielona nadzieja, nawet nie biorę pod uwagę, że będzie trzeba kupić nowe...one muszą żyć! one żyją! no proszę, proszę..ruszcie się wreszcie z tego zimowego snu! Idę sobie na mały wiosenny spacerem wystrojona w czerwony płaszcz..wiosenny przecież bo skoro słonko to i zimowa kurtka w kąt :) robię zakupy w pobliskim pasażu, sprawdzam co już nowego i kuszę się na sałaty, szczypiorek, rzodkiewkę i...o kalarepa! lubię kanapkę z kalarepą i odrobiną soli choć dziś przeznaczyłam ją na wiosenny kolorowy obiad :)
Oby wreszcie ta wiosna u nas pozostała :) już tęsknię za nią, oj tęsknie!
Sałata wiosenna z grillowanym mięsem
przepis własny
Składniki:
główka sałaty radicchio
główka sałaty lodowej
pęczek rzodkiewek
4 pomidory
pęczek szczypiorku
4 łyżki kukurydzy konserwowej
1/2 czerwonej cebuli
1 kalarepa
Składniki: dresingu
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sok z jednej cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu winnego jabłkowego
Składniki: pesto do mięsa
1 szklanka liści bazyli
1/2 szklanki liści oregano
4 ząbki czosnku
1 żółta papryczka chili
1 łyżeczka sosu green mild Jalapeno
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Składniki dresingu połączyć w słoiku, dobrze wstrząsnąć i odstawić.
Składniki pesto zmiksować w blenderze a następnie obtoczyć w nim pokrojoną na małe plastry wieprzową szynkę i odstawić na pół godziny do lodówki.
Przygotować sałatę. Wykroić środki, postrzępić sałatę na kawałki, wymieszać razem i rozdzielić na cztery talerze. Kalarepę i rzodkiewkę pociąć na cieniutkie plastry na tarce. Pomidor pokroić na plasterki, szczypiorek drobno posiekać,czerwoną cebulę posiekać na piórka.
Podzielić składniki na cztery talerze, posypać każdy z nich łyżką kukurydzy i szczypiorku, odstawić.
Mięso smażyć bez tłuszczu na grillowej patelni z obu stron, gdy będzie gotowe położyć obok sałaty na talerzu i skropić dresingiem.
Smacznego:)
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/04/obiad-wiosennie.html