Wykonanie
Dokładnie tak! wolny poniedziałek...słonko za oknem..czas wstać i zaparzyć
kawę bo jak rozpocząć dzień bez kawy? kto jak kto ale ja bez
kawy żyć nie
mogę, choć ostatnio wypijam tylko jedną :) trzeba zacząć o siebie dbać! Spoglądam na parapet i proszę moje
zioła o jeden znak...cały czas wierzę, że niebawem pojawi się na szarych gałązkach zielona nadzieja, nawet nie biorę pod uwagę, że będzie trzeba kupić nowe...one muszą żyć! one żyją! no proszę, proszę..ruszcie się wreszcie z tego zimowego snu! Idę sobie na mały wiosenny spacerem wystrojona w czerwony płaszcz..wiosenny przecież bo skoro słonko to i zimowa kurtka w kąt :) robię zakupy w pobliskim pasażu, sprawdzam co już nowego i kuszę się na
sałaty,
szczypiorek,
rzodkiewkę i...o
kalarepa! lubię kanapkę z
kalarepą i odrobiną
soli choć dziś przeznaczyłam ją na wiosenny kolorowy obiad :)Oby wreszcie ta wiosna u nas pozostała :) już tęsknię za nią, oj tęsknie!
Sałata wiosenna z grillowanym
mięsemprzepis własnySkładniki:główka
sałaty radicchiogłówka
sałaty lodowejpęczek
rzodkiewek4
pomidorypęczek
szczypiorku4 łyżki
kukurydzy konserwowej1/2
czerwonej cebuli1
kalarepaSkładniki: dresingu1/4 szklanki
miodu1/4 szklanki
oliwy z oliweksok z jednej
cytryny1 ząbek
czosnku1 łyżka
octu winnego jabłkowego
Składniki: pesto do
mięsa1 szklanka liści
bazyli1/2 szklanki liści
oregano4 ząbki
czosnku1
żółta papryczka chili1 łyżeczka sosu green
mild Jalapeno1/4 szklanki
oliwy z oliweksok z 1/2
cytrynygarść
orzechów włoskichPrzygotowanie:Składniki dresingu połączyć w słoiku, dobrze wstrząsnąć i odstawić.Składniki pesto zmiksować w blenderze a następnie obtoczyć w nim pokrojoną na małe plastry
wieprzową szynkę i odstawić na pół godziny do lodówki.Przygotować
sałatę. Wykroić środki, postrzępić
sałatę na kawałki, wymieszać razem i rozdzielić na cztery talerze.
Kalarepę i
rzodkiewkę pociąć na cieniutkie plastry na tarce.
Pomidor pokroić na plasterki,
szczypiorek drobno posiekać,
czerwoną cebulę posiekać na piórka.Podzielić składniki na cztery talerze, posypać każdy z nich łyżką
kukurydzy i
szczypiorku, odstawić.
Mięso smażyć bez tłuszczu na grillowej patelni z obu stron, gdy będzie gotowe położyć obok
sałaty na talerzu i skropić dresingiem.Smacznego:)