Wykonanie
Wiosna! A to jest francuska wiosna na talerzu - wspaniała, prosta
sałatka, w której dymny smak pieczonych
pomidorków wspaniale kontrastuje ze słodką
bazylią,
chilli i
ostrymi liśćmi
rzodkiewki.
Sałatka z liści
rzodkiewki,
bazylii i mini
pomidorków za Joanne Harris "The French Kitchen" . Bardzo wiosenna, rześka i
banalna. Pomyśleć, że kiedyś wyrzucałam liście
rzodkiewek! Ale teraz kupuję u zaprzyjaźnionego pana na bazarku wspaniałe
rzodkiewki. a niedługo będzie miał
szparagi i
buraczkowe liście.
To jeden ze starszych postów na blogu, w ktorych jeszcze czasem muzyki brakowało. Ale uzupełniamy - ze specjalną dedykacją dla Beaty Ł w podziękowaniu za podpowiedź, moje ukochane Pink Martini w utworze, którego nie pamiętałam... "Hang on Little Tomato"...200g
pomidorków koktajlowychłyżka
oliwy extra virginłyżeczka
oliwy z nutką
chillisok z 1
cytryny1 łyżeczka
musztardy balsamicznej200g liści
rzodkiewek200g listków
bazyliiRozgrzej piekarnik do 200C.
Skrop blachę do pieczenia odrobiną
oliwy, dodaj
pomidorki i wstaw do piekarnika na 10 minut - do chwili gdy lekko zaczną brązowieć. Wlej pozostałą
oliwę i
oliwę chilli do miski, w której będziesz podawać
sałatkę, dodaj
sok z cytryny,
musztardę balsamiczną i wymieszaj razem. Włóż liście
bazylii i
rzodkiewki i potrząsając wymieszaj tak, aby wszystkie liście były pokryte dressingiem. Na wierzchu ułóż gorące
pomidorki i natychmiast podawaj.