Wykonanie
Fajna
sałatka, naprawdę ! Nieco Świąteczna bo z
pomarańczą, odrobinę orientalna bo z
imbirem w tle, który znalazł swoje miejsce w dresingu - uważam go za idealny, lekko słodki, mocno pikantny, pyszny! dresing rzecz jasna a
sałatka... przede wszystkim niesamowicie orzeźwiająca, soczysta i świeża! Pęczak gotowałam chwilę dłużej niż na opakowaniu co oczywiście nie stanowi żadnego problemu, ponieważ on nadal jest jędrny...ciekawe ile czasu trzeba by go rozgotować :) W każdym razie polubiłam kompozycje w wersji z
kaszą, całkiem przyjemnie się je zjada i całkiem przyzwoicie można zaspokoić nimi głód. Muszę Wam powiedzieć, że to był mój dzisiejszy obiad:)) pyszny strasznie!

przepis własny

Składniki:na 4 porcje
sałata lodowa100g
kaszy pęczak ( użyłam firmy Kupiec )50g
czerwonej soczewicy1
owoc granatuzielona
papryczka chili3
pomarańcze3
kiwiSkładniki: na dresing6 łyżek
oliwy extra vergin3 łyżki
octu jabłkowegosok z dwóch
pomarańczy2 łyżki
miodusól,
pieprzsuszone
płatki chilikilka gałązek świeżego
tymianu1 ząbek
czosnku przeciśniętego przez praskę2 cm kawałek startego
imbiruWszystkie składniki dresingu wymieszać razem i odstawić na czas przygotowania sałatki do lodówki. Dresing można zrobić dzień wcześniej wtedy nabierze smaku i będzie zdecydowanie aromatyczniejszy. Przejdźmy do wykonania
sałaty :)
Sałatę poszarpałam. Pęczak i
soczewicę gotowałam w oddzielnych garnkach, pęczakowi dałam 15 minut, natomiast
soczewicę gotowałam 5 minut od wrzenia by jej nie przegotować, tę drugą zalałam zimną
wodą i odsączyłam.
Pomarańcze i
kiwi obrałam i pokroiłam w plastry, zielone
chili pokroiłam w cieniutkie plasterki. Na talerzu ułożyłam poszarpaną
sałatę, dodałam ciepły pęczak oraz chłodną
soczewicę ( musi być koniecznie sypka !)ułożyłam na przemian
pomarańcze i
kiwi, posypałam pestkami
granatu i polałam całą
sałatkę słodko pikantnym dresingiem. Smacznego:)