ßßß
Składniki:na 4 porcjesałata lodowa100g kaszy pęczak ( użyłam firmy Kupiec )50g czerwonej soczewicy1 owoc granatuzielona papryczka chili3 pomarańcze3 kiwiSkładniki: na dresing6 łyżek oliwy extra vergin3 łyżki octu jabłkowegosok z dwóch pomarańczy2 łyżki miodusól, pieprzsuszone płatki chilikilka gałązek świeżego tymianu1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę2 cm kawałek startego imbiruWszystkie składniki dresingu wymieszać razem i odstawić na czas przygotowania sałatki do lodówki. Dresing można zrobić dzień wcześniej wtedy nabierze smaku i będzie zdecydowanie aromatyczniejszy. Przejdźmy do wykonania sałaty :)Sałatę poszarpałam. Pęczak i soczewicę gotowałam w oddzielnych garnkach, pęczakowi dałam 15 minut, natomiast soczewicę gotowałam 5 minut od wrzenia by jej nie przegotować, tę drugą zalałam zimną wodą i odsączyłam. Pomarańcze i kiwi obrałam i pokroiłam w plastry, zielone chili pokroiłam w cieniutkie plasterki. Na talerzu ułożyłam poszarpaną sałatę, dodałam ciepły pęczak oraz chłodną soczewicę ( musi być koniecznie sypka !)ułożyłam na przemian pomarańcze i kiwi, posypałam pestkami granatu i polałam całą sałatkę słodko pikantnym dresingiem. Smacznego:)