Wykonanie
Ta pizza to po prostu szał! o wyrobienie ciasta poprosił mnie Marek... to i za grzeczność wręczył mi dwie kulki ciasta, które szczelnie zawinął w folię spożywczą...dodał do nich nieco własnoręcznie przygotowanego przez siebie
sosu pomidorowego i tak powędrowałam do domu! Po drodze zakup koktajlowych
pomidorków,
szczypiorku i
zielonych szparagów...chwila skupienia w domu i szybko przemyślana wizualnie pizza...a po przepis zapraszam poniżej :)

przepis na ciasto oraz sos od
MarkaSkładniki: na ciasto450g
mąki pszennej ( użyłam T450 )10g świeżych
drożdży 1/4 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli250ml letniej
wody50g
oliwy extra verginSkładniki na
sos pomidorowy:puszka
pomidorów krojonychząbek
czosnkuduża garść świeżej
bazyliigarść świeżego
rozmarynu,sol do smaku ( opcjonalnie )3 łyżki
oliwypół łyżeczki
cukruDodatki:
zielone szparagi obrane
pomidorki koktajlowe
szczypiorekpłatki migdałówkolorowy pieprz świeżo zmielonylistki
tajskiej bazyliiDrożdże przełożyć do małego naczynia i zasypać
cukrem, wstawić do lodówki na 20 minut, po tym czasie powinny się rozpuścić.Resztę składników umieścić w malakserze, gdy
drożdże są już gotowe wlewamy je do pozostałych składników i wszystko miksujemy na wolnych obrotach do czasu gdy ciasto zaczęło odchodzić od ścian misy. Następnie wyłożyć ciasto na oprószoną stolnicę, podzielić na porcję około 180g, wyrobić kulki, które należy spłaszczyć dłonią i położyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć folią spożywczą by nie wyschło i przechowywać w lodówce około godziny. W tym czasie przygotować sos. W tym celu należy wszystkie składniki sosu zmiksować na pulpę i odstawić do lodówki.Ciasto wyłożyć na stół oprószony
mąką, rękoma uformować na odpowiednią wielkość, wyłożyć kilka łyżeczek
sosu pomidorowego, oprószyć startym
parmezanem i ułożyć pokrojone
pomidorki koktajlowe oraz pocięte
szparagi, oprószyć kolorowym świeżo zmielonym
pieprzem, posypać cieniutkimi paskami
chili oraz
płatkami migdałowymi i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 250' na 7 minutPo wypieczeniu posypać ukośnie posiekanym
szczypiorkiem oraz
tajską bazylią. Niebo w gębie :-)Smacznego!